Lutkarsko proljeće: dodjeljene Povelje za životno djelo

VUKOVAR, U sklopu 21. lutkarskog proljeća koje se u Vukovarsko-srijemskoj županiji održava od 14.do 19. ožujka, na prigodnoj svečanosti, Povelja za životno djelo koje od ove godine nose ime Zvonka Festinija, dodjeljena je poznatoj hrvatskoj teatrologinji Antoniji Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, Lidiji Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Petru Šurkalović iz Lutkarskog kazališta Mostar za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

“Lutkarska scena u Hrvatskoj sastavnica je nacionalne kazališne scene, ima svoj izraz i u okviru zbivanja u hrvatskom kazalištu bez sumnje zauzima odgovarajuće mjesto. Ponosna sam što sam kroz 30-godišnje izučavanje povjesti hrvatskog lutkarstva pridonijela umjetničkom i povjesnom pozicioniranju hrvatskog lutkarstva”, kratko je kazala Bogner Šaban, zahvalivši se na nagradi.

Lidija Helajz, koja je prošle godine obilježila 30 godina rada i stvaralaštva, istaknula je kako je posebice dirnuta što nagrada nosi ime Zvonka Festinija čija je, kako je kazala, bila suradnica i asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

“Osnivač sam Lutkarskog kazališta Mostar, igrao sam u preko 200 uloga, režirao 10-tak predstava, a osmislio sam i Bugojansko lutkarsko bijenale i valjda je struka sve to prepoznala i nagradila me predivnom nagradom”, izjavio je pak nagrađeni Petar Šurkalović ocjenivši kako Povelja “Zvonko Festini” predstavlja valorizaciju njegovog 55-godišnjeg djelovanja na lutkarskoj kazališnoj sceni..

Uz povelje, nagrađenima su uručene i statue “Šokac”, rad akademika Zlatka Boureka.

Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojega se kao zasebna manifestacija održava Vukovarsko lutkarsko proljeće, održava se do 19. ožujka uz nastupe 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će izvesti ukupno 84 predstave u pet vukovarsko-srijemskih gradova i 13 općina te Orašju (BiH). Predstave će vidjeti oko 20.000 djece.

ĐURO KARALIĆ