Krešić: Broj novozaraženih rast će i narednih dana

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije Kata Krešić kazala je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je uslijedila poslije objave o novim rekordnim brojkama novozaraženih, kako se i idućih dana može očekivati broj zaraženih virusom Coviod-19 na području županije. Taj broj rasti će sve dok, kako je rekla, mjere koje su donesene ne budu počele davati rezultate, a to se ne može dogoditi preko noći.

„Broj novo zaraženih u Vukovarsko – srijemskoj županiji se temeljem obrade ne može dovesti u vezu s kolonom sjećanja u Vukovaru 18. studenoga. Naime, broj novo zaraženih na vukovarskom području počeo je rasti krajem listopada i početkom ovoga mjeseca. Ovaj značajan rast novo zaraženih povezuje se prije svega s obiteljskim okupljanjima, kirbajima, svinjokoljama ali i prijevozu učenika u školama i njihovom ponašanju izvan nastave. Tu je i tehnički moment s obzirom da provodimo i brze testove čije rezultate dobivamo brzo, a koji su također uključeni u tu brojku. Zbog svega toga donesena je i odluka kako od ponedjeljka, 30. studenoga, učenici svih srednjih škola u županiji prelaze na online nastavu“, rekla je Krešić.

Pozvala je sve građane da se drže propisanih epidemioloških mjera i na maksimalnu odgovornost ističući kako nema tih restriktivnih mjera koje će donijeti rezultate ukoliko izostane sudjelovanje svakog pojedinca i svake osobe.

„Svi se moraju uključiti i dati svoj doprinos u ovoj borbi. Pojedinačno smo mali ali zajedno možemo dati puno. Ovaj virus traži sudjelovanje svih. Svi željno isčekujemo cijepljenje i ono će sigurno pomoći ali niti ono neće nadomjestiti osobno sudjelovanje svih građana. Ovo nije vrijeme za bilo kakve proslave i okupljanja nego za maksimalnu odgovornost svih“, istaknula je Krešić.

Dodaje i kako ih zabrinjava veliki broj zaraženih s nepoznatim izvorom zaraze što ukazuje da potpuno horizontalno širenje virusa. Ta činjenica govori kako je virus raširen po cijeloj županiji i da je moguće zaraziti na svakom koraku. Prema riječima Krešić broj hospitaliziranih u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici je stabilan ali je očekivati, idućih dana, i taj rast. Stoga je u pripremi i sekundarni smještajni centar u koji bi se smještale osobe s blažom kliničkom slikom ili oni koji su se dovoljno oporavili ali još ne u toj mjeri da mogu u svoje obitelji.

O situaciji s korona virusom u Vukovarsko – srijemskoj županiji govori i to da su u posljednja 24 sata testirane 362 osobe od kojih je njih čak 226 bilo pozitivno. Uz to Vukovarsko – srijemska županija je rijetko naseljena tako da je naša županija, posljednjih dana, postala jedno od žarišta virusa Covid-19. O njegovom širenju govori i podatak kako smo 18. studenoga imali 40 novozaraženih u 24 sata da bi nekoliko dana kasnije taj broj skočio na 150. Danas imamo rekordnih 226 novozaraženih.