Krađa janjadi i novčanika, oštećenje automobila, na meti i sekundarne sirovine…

Foto: poslovni.hr

VINKOVCI, PU Vukovarsko – srijemske izvijestila je o nizu provala, krađa i raznih drugih prekršaja i kaznenih djela koja su se dogodila proteklog vikenda.  U kasnijim popodnevnim satima ili noći 6/7. lipnja u Gradištu otuđeno je 5 janjadi koje je na obiteljskom imanju (salašu) u ovčarniku držao 65 – godišnjak iz Čajkovaca, čime je oštećen za nekoliko tisuća kuna. Policija traga za počiniteljem te je podnijela kaznenu prijavu sumnjajući na počinjenje kaznenog djela „Teška krađa“.

Policiji je 05. lipnja 26 – godišnjakinja iz Vinkovaca prijavila da joj je osobni automobil Renault Clio u protekla 24 sata oštećen ogrebotinama dok je bio parkiran u Vinkovcima na parkirališnom prostoru. Oštećenja su učinjena nepoznatim predmetom čime je 26 – godišnjakinja oštećena za više tisuća kuna. Policija je podnijela kaznenu prijavu zbog oštećenja tuđe stvari te traga za počiniteljem/ima.

Umirovljeni 60 – godišnjak iz Vinkovaca je 05. lipnja prijavio da mu je dan ranije, u popodnevnim satima, iz stana gdje boravi otuđen novčanik sa osobnim dokumentima te bankovnom karticom. Istog dana je evidentirana i uporaba njegove bankovne kartice u supermarketu u Vinkovcima, u Lapovačkoj ulici, plaćanjem računa za kupljenu robu i pri neuspjelom pokušaju podizanja novca na obližnjem bankomatu. Prema prikupljenim saznanjima policija brzo reagirala, uhitila 41  godišnjakom iz Vinkovaca i provela kriminalistički istraživanje pri čemu je dokazala zlouporabu bankovne kartice oštećenog 60 – godišnjaka te protiv 41 – godišnjaka podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Računalne prijevare“.

U Vinkovcima je policijska ophodnja 06. lipnja, oko 11 sati, samoinicijativno uočila i zaustavila 55 – godišnjaka iz Strizivojne koji je upravljao kombi vozilom đakovačkih registarskih oznaka, jer je od građana prikupljao sekundarne sirovine i iste prevozio u vozilu kojim je upravljao. Također oko 11,30 sati u Vinkovcima u ulici S. Pavičića u istim okolnostima je zaustavljen 20 – godišnjak iz Vrbice koji je upravljao kombi vozilom đakovačkih registarskih oznaka. Nadalje u Tordincima je istog dana oko 11,20 sati zaustavljen je kombi đakovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 37 – godišnjak iz Semeljaca te je pri kontroli utvrđeno da neovlašteno prikuplja i prevozi otpad odnosno sekundarne sirovine. Naposljetku, 06. lipnja, oko 14 sati, u  Markušici je u neovlaštenom skupljanju sekundarnih sirovina zatečen 30. godišnjak iz Mrzovića, koji je u vozilo đakovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao skupljao i prevozio sekundarne sirovine.

„U sve četiri opisana slučaja policija je spriječila daljnju nedozvoljenu djelatnost zatečenih, budući su postupali suprotno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom odnosno  Pravilnikom o gospodarenju otpadom te protivno Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti. O utvrđenom je izvješten Državni inspektorat Republike Hrvatske“, izvijestila je PU.

Dodaju i kako su tijekom  2019. godine detektirali neovlašteno skupljanje sekundarnih sirovina i podnijeli izvješće državnom inspektoratu Republike Hrvatske u 50 slučajeva, a prekršitelji su zaticani u 18 različitih mjesta u našoj Županiji. U 2020. godini do sada je zabilježeno 18 slučajeva detektiranih u 9 različitih mjesta naše Županije.