Koronavirus prisutan u 18 mjesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji; građani pozvani na strogo pridržavanje mjera

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Stožer civilne zaštite Vukvarsko-srijemske županije pozvao je građane naše županije da se u potpunosti pridržavaju svih epidemioloških mjera u suzbijanju elidemije koronavirusa upozorivši kako je do 8 sati jutros u Vukovarsko-srijemskoj županiji od koronavirusa obolilo 35 osoba, a dvije su osobe preminule.

“Unazad tjedan dana imamo 171 osobu koja je pozitivna što je velik broj. Svjesni smo velike opasnosti i svakodnevno komuniciramo kako bi pokušali detektirati probleme koje imamo i donijeti prava rješenja. Pozivam građane da izbjegavaju sve one skupove koje mogu izbjeći”, poručio je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Zdravko Kelić dodajući kako Stožer razumije sve one koji imaju određena slavlja, ali ih moli da se u njima najstrože pridržavaju epidemioloških mjera.

Naveo je kako je u županiji više od 200 aktivno pozitivnih u županiji  te da je jedini izlaz iz cijele situacije suradnja s građanima i pridržavanje epidemioloških mjera. Po njegovim riječima, više se ne radi o tome da u županiji postoji neko određeno žarište s najvećim brojem oboljelih, već oboljelih ima u čak 18 mjesta na prostoru županije.

Poziv građanima na pridržavanje epidemioloških mjera uputio je i župan Božo Galić koji je ustvrdio kako nije smisao mjera nekoga kazniti, već suzbiti epidemiju i sačuvati zdravlje građana.

Po riječima epidemiologinje iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Jasne Topolavec, još uvijek vrlo visoki udjel u broju oboljelih čine kontakti zaraženih s raznih proslava, obiteljskih okupljanja i drugih prigoda.

“Imamo veći broj oboljelih među članovima KUD-a Vrbanja nakon nekih njihovih akivnosti, kao i onih za koje ne možemo utvrditi mjesto na kojem su se zarazili”, navela je Topolavec pozvavši građane na maksimalno pridržavanje preporuka stožera i nadležnih službi.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular poručio je kako će policija i ovaj vikend nastaviti s provjerom svadbenih sala te strogo nadzirati sva javna okupljanja sukladno naputku Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Dosljedno ćemo provoditi odluke nacionalnog stožera kako bi spriječili širenje COVID-19”, najavio je Kapular rekavši kako će policija nadzirati sva ona okupljanja koja su prijavljena ovoga vikenda.