OPG “Šibenik” iz Slakovaca i “VRT Mala Vidrica” iz Posavskih Podgajaca dobili potporu županije koja će im omogućiti širenje proizvodnje

Foto: VSŽ

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić potpisao je danas Ugovore o dodjeli potpora za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u vlasništvu OPG-a “Šibenik” iz Slakovaca i objekta za proizvodnju džemova i pekmeza u vlasništvu OPG-a “VRT Mala Vidrica” iz Posavskih Podgajaca.

„Nastavljamo sa financiranjem obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava. Kombinacijom iskustva vas proizvođača i znanjem struke pravi je smjer suradnje kojom ćemo prije svega spasiti domaćinstva, razvijati poljoprivredu te na posljetku plasirati na tržište kvalitetne i zdrave proizvode koje ćemo vidjeti na policama raznih trgovačkih lanaca na području naše županije, cijele države pa i šire“, rekao je župan Galić.

Također je rečeno kako je sufinanciranje izrade projektno tehničke dokumentacije početak još bolje suradnje odnosno da je to odskočna daska za obiteljska poljoprivredna domaćinstva jer će se sa gotovom projektnom dokumentacijom moći prijavljivati na natječaje za projekte koji će biti financirani iz europskih sredstava, dok će proizvođači moći u daljnjoj budućnosti računati i na pomoć i suradnju Agroklastera d.o.o., županijske firme koja za cilj ima pomoći malim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na tržište, isto kao i pomoć županijskih upravnih odjela a posebice Upravnog odjela za poljoprivredu, navodi se u priopćenju Ureda župana.

“Cilj županije je pomagati malim gospodarstvima i obrtima. Raspisujemo javne pozive jednom do dva puta godišnje za izradu projektno-tehničke dokumentacije što je ukupno oko 100 .000,00 kuna koje dodjeljujemo ovisno o broju kandidata. Početkom godine dodijelili smo tri potpore, a sada dvije te nam je novaca još ostalo“, kazao je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Vlasnik OPG-a “Šibenik” iz Slakovaca Petar Šibenik zahvalio se na dobivenoj potpori rekavši kako će dobiveni iznos od 11.000,00 kuna utrošiti za projektnu dokumentaciju budućeg objekta za preradu suhomesnatih tradicionalnih slavonskih proizvoda, što je otpilike 50 posto potrebnih sredstava.

“Do sada kapacitet naše proizvodnje bio je oko tonu i pol godišnje što smo uspjeli plasirati na vlastitom pragu, a cilj nam je uvelike povećati proizvodnju izgradnjom novog objekta te nam je želja plasirati svoje proizvode na police nekih od trgovačkih lanaca“, rekao je Šibenik.

Iznos potpore od 9.000,00 tisuća kuna za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju džemova i pekmeza dobio je OPG „VRT Mala Vidrica“ iz Posavskih Podgajaca koji proizvodi delikatesnu i vegansku hranu od voća i povrća, čajeve, ocat, kompote, džemove, sirupe i dr.

„Za naš proizvod ocat od kupine i lavande dobili smo pohvalu kao jedan od najboljih u Hrvatskoj. Ovisno o sezoni imamo oko 90 proizvoda koje obrađujemo na jednom hektaru zemlje. Ovaj nam ugovor jako znači jer nam je to znak da je naš rad prepoznat. Potporu ćemo iskoristiti za projektiranje radnog prostora“, rekla je vlasnica OPG-a Jasna Picek.