Kolinda Grabar-Kitarović: Vukovar mora postati grad uzor razvitka

VUKOVAR, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja će naredna tri dana državu voditi iz Vukovara u koji je privremeno premjestila svoj ured, izjavila je po dolasku u Vukovar kako je mišljenja da je taj njezin čin priznanje svemu onome što je Vukovar “značio ali i što bi trebao značiti za Hrvatsku“.

„Samim time više se moramo usredotočiti na život u gradu kakav je danas i unaprijediti ga i da Vukovar, koji je grad heroj, postane u budućnosti grad uzor razvitka i ostanka ljudi na ovim prostorima“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. U razgovoru s čelnicima Vukovarsko-srijemske županije te vukovarsko-srijemskih gradova i općina, upozorila je potrebu decentralizacije Hrvatske i jačanja gospodarskih aktivnosti.

Kao jedan od ključnih problema s kojim se Hrvatska suočava navela je i depopulaciju i iseljivanje, posebice mladih u druge zemlje rekavši kako je samo u Njemačku u godinu dana isellilo 93.000 osoba. Na odvojenim sastancima, susrela se s predstavnicima Zajedničkog vijeća općina (ZVO) i Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH).

“Naši stavovi su poznati, kao i stavovi braniteljskih udruga s druge strane. Što se nas tiče zakon i međunarodne norme se moraju poštovati. Predsjednica nam je dala podršku za razgovora, a možda je i ona ta koja treba pozvati sve strane na razgovor i ne samo ona, nego i mandatar. Nadamo se dobrom i zajedničkom rješenju“, izjavio je novinarima predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac potvrdivši kako je jedna od točki razgovora s predsjednicom bila i primjena dvojezičnosti odnosno ćirilice u Vukovaru.

“Od nove Vlade očekujemo donošenje novog Zakona o područjima od posebne državne skrbi koji će ponovno inkonporirati ona prava koja su postojala”, izjavio je novinarima nakon razgovora s Kolindom Grabar-Kiatrović predsjednik ZPH-a Josip Kompanovićrekavši kako se ZPH zalaže i da se svi poslovi vezani uz povratak, vrate u Ministarstvo regionalnog razvoja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović današnji radni dan zaključit će odlaskom u Vinkovce i posjetom tamošnjoj Udruzi osoba s invaliditetom „Bubamara“ kojoj će tom prigodom predati ček s novcem koji je prikupljen na donatorskoj večeri u Chicagu, a na kojoj je nazočila i predsjednica. Posjetit će i vinkovačku Udrugu hrvatskih brojnih obitelji „8+“.

PRESS 032