HDZ uvjerljivo pobijedio, zabilježili pobjedu i u Vukovaru

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Kako se broj prebrojanih glasova povećava tako i razlika u korist HDZ-a na nedjeljnim parlamentarnim izborima raste. Pobjeda HDZ-a je izvjesna od trenutka zatvaranja biračkih mjesta i prvih izlaznih anketa. Poslije obrađenih oko 79 posto biračkih mjesta HDZ osvaja 68 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a svega 43 mandata. Domovinski pokret, prema do sada prebrojanim glasovima, osvaja 15 saborskih mandata, Most 8, a Možemo 6 mandata.

U sabor, prema neslužbenim rezultatima, ulazi koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom koja osvaja 2 mandata dok jedan mandat osvaja HNS. Ovim rezultatima treba dodati i 3 saborska mandata iz dijaspore kao i 8 manjinaca. Za očekivati je kako će Andrej Plenković bez previše problema i pregovora složiti 15. po redu Vladu RH.

Kada je riječ o 5. izbornoj jedinici HDZ je ponovio rezultat od prije 4 godine i osvojio 8 saborskih mandata, a Restart i Domovinski pokret po 3 saborska mandata. Posebno su interesantni izborni rezultati iz Vukovara, koji je radi istupanja Ivana Penave bio u središtu interesiranja. U Vukovaru je, prema neslužbenim informacijama, HDZ pobjednik izbora sa 37,26 posto osvojenih glasova.  Drugo mjesto osvojila je ista Domovinskog pokreta s 33,53 posto glasova, a treće Restart koalicija sa osvojenih 200,8 posto glasova.