Izgubljeni u prijevodu – jedni govore hrvatski, drugi srpski pa se ne razumiju

Milorad Pupovac
Foto: Ivan Matić

Izgubljeni u prijevodu ! Suma je to proteklog tjedna u kojem su svi Hrvati, nakon što ih je premijer Andrej Plenković uvjerio kako je koalicija s SDSS-om stabilna, nestrpljivo iščekivali ispriku vođe hrvatskih Srba Milorada Pupovca. On je, naime, 15-ak dana ranije u intervjuu za sarajevski radio Hrvatsku proglasio ustašoidnom zemljom u kojoj se batinaju Srbi i glavnim faktorom nestabilnosti u Europi. No ispriku nisu dočekali. Ili možda jesu?

Nakon što se konačno smilovao Pupovac je organizirao konferenciju za medije na kojoj je za povratak „endehazije“, prilično nejasnom retorikom, optužio bivšu Karamakovu Vladu i hadezeovce koji su u njoj sjedili, te trabunjao o nadi u bolji položaj manjina u Hrvatskoj. Nije rekao da je pogriješio, nije rekao da mu je žao, niti da je pretjerao. Jedino što je Pupovac jasno poručio građanima je da on nije četnik, ali ni da, ako ga netko takvim nazove, ne bi tražio ispriku.

I sve bi to tako još i prošlo, pojeo vuk magare, da premijer nije stao Hrvate uvjeravati da se Pupovac, iako to nitko nije čuo, zapravo ogradio od svojih izjava. Naime, Plenković je tu ogradu prepoznao u Pupovčevu stilu i načinu govora. Laknulo mu je i što za ustaštvo Pupovac optužuje bivšu Karamarkovu vladu i ljude koji su u njoj sjedili, baš kao da svi ti hadezeovci više ne sjede ni u Saboru, ni u stranci, kao da je  u najmanju ruku riječ o ljudima s kojima on nema ama baš ništa. Bilo bi smiješno da nije jadno. Premijer takvim potezima podcjenjuje inteligenciju svog naroda i vjeruje da može zamaskirati činjenicu da je Miloradu Pupovcu, zbog pišljivih par ruku u Saboru koje mu nisu čak ni ključne za većinu, dopustio da mu pred svijetom pljune u lice i da za sramotnu laž koju je izrekao ne snosi ama baš nikakvu političku odgovornost.

Za razliku od Plenkovića ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je također pomno pratio Pupovčevo obraćanje naciji. Iako nije baš do kraja ziher što je SDSS – ovac htio reći učinilo mu se da se ogradio od svojih prethodnih izjava, a ni sam nije siguran jeli zadovoljan izrečenim ili ne. Ministar zdravstva pak nije čuo ispriku i smatra da je bitnije to jeli Pupovac naučio lekciju i hoće li opet ponavljati djelo, dok Oleg Butković, koji također nije čuo ispriku, očekuje da se SDSS-ovac jasno ispriča za izrečene objede.

Da nisu svi toliko dobro kao Plenković upoznati sa skrivenim značenjima Pupovčeva govora svjedoči i činjenica da se poput svih ostalih Hrvata izgubljena u prijevodu našla i predsjednica Kolinda. Ona ne samo da nije razumjela što je Pupovac htio reći nego uopće nije shvatila temu prijepora na političkoj sceni. Osim što je Pupovca zbog njegovih izjava nazvala zluradim Srbinom predsjednica se toliko pogubila u metaforama, koje je vođa hrvatskih Srba ovih dana odašiljao, da se u istom pismu obračunala i s njim ali i s protukandidatom na predstojećim izborima Zoranom Milanovićem. Šta će njoj Pupovac popovati o nekoj etničkoj nesnošljivosti. Zna ona dobro kakav je to osjećaj. Doživjela ga je još prije pet godina kada je tijekom predsjedničkih izbora protukandidat Milanović poručio : „Ili mi ili oni“.  Čini se da je Kolinda godinama živjela u zabludi jer ni tada, a ni sada ona zapravo nije shvatila da je Milanović u toj poruci mislio na SDP i HDZ i da u toj izjavi nije bilo ni spomena o bilo kakvoj etničkoj pripadnosti.

E sad, da bi zbrka na političkoj sceni bila još veća Plenković je cijeli protekli tjedan napadao Milanovića i Škoru kao da nam predstoje parlamentarni, a ne predsjednički izbori. Najprije se naljutio jer mu je Milanović u emisiji „Nedjeljom u dva“ rekao da je karijerista, pa mu je odgovorio kako je on jedan obični kompleksaš, a onda je i izjave predsjedničkog kandidata Miroslava Škore o ukidanju SDSS-a proglasio praznim lupetanjem.

Jedina dobra vijest koju  je premjer prošlog tjedna hvalisavo priopćio i koja je trebala razgaliti srca naroda bila je da je hdezeova euro parlamentarka Dubravka Šuica postala potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju! Što više Plenković je na sjednici Vlade održao podugačak govor o tom hvale vrijednom diplomatskom uspjehu Hrvatske i kompetencijama osobe koja će tu funkciju obnašati slijedećih pet godina. No, kao i sve ostalo ovoga tjedna Plenkovićev govor zbunjuje, jer je činjenica da je Dubravka Šuica bila desna ruka Karamarka i njegove Vlade, baš one Vlade od koje se, zadovoljan Pupovčevim optužbama na račun iste, distancirao samo dan ranije! One iste Vlade za vrijeme koje je Hrvatska doživjela demokratski kolaps na svim poljima.