Jastrebovi rastjeruju i plaše vrane u središnjem vinkovačkom parku

Foto: Ivica Bošković

VINKOVCI, Ovih dana građani Vinkovaca svjedoče po malo neobičnom prizoru u parku u središtu grada. Naime, već nekoliko dana mogu se vidjeti dvije osobe kako na ruci drže jastrebove i puštaju ih da lete iznad parka s tim da su zavezani na špagi dužine 5-10 metara.

Kako nam je rečeno na ovaj način Grad Vinkovci i Udruga Sveti Bavon iz Slavonskog Broda provode biološku zaštitu parka ili drugim riječima rastjeruju vrane. Naime, poznato je kako su se vrane „naselile“ u središnji vinkovački park pa ih tako u večernjim satima u parku bude i po nekoliko tisuća. Kako dolaze Vinkovačke jeseni čelnici grada su željeli riješiti ovaj gradski problem, a rješenje su pronašli u ovoj udruzi, njenim članovima i istreniranim jastrebovima. Član Izvršnog odbora udruge Ivica Bošković kaže kako na biološkoj zaštiti parka u središtu grada rade on i Miroslav Centner iz Tompojevaca sa svoja dva jastreba.

„Jastreb je prirodni neprijatelj vrane tako da ovdje zapravo imamo klasičan prirodni pojam predatora i lovine. Pri tome naši jastrebovi ne love vrane nego ih samo biološki rastjeruju. Vrane se plaše jastrebova i kada ih vide da lete iznad parka one jednostavno više ovdje ne dolaze nego se sele u druge dijelove grada ili na okolna poljoprivredna zemljišta“, pojašnjava Bošković.

Kaže kako on i Centner dolaze u park pred večer kada svoje jastrebove puštaju da lete i tako rastjeruju vrane. Da bi to mogli neophodno je da jastrebovi prethodno prođu trening koji traje oko dva mjeseca. Prirodni nagon je tu tako da je jastrebove potrebno dodatno istrenirati jer ipak lete iznad prostora gdje ima i ljudi. Kada nisu na terenu jastrebovi moraju trenirati „na suho“.

„Ovo je dobar prirodni način rastjerivanja vrana koje će se, kada mi odemo, vjerojatno vratiti poslije nekoga vremena. Kako god prije nego što smo počeli ovdje letjeti u parku je u večernjim satima bilo i po nekoliko tisuća vraća. Poslije prvoga dana u park je došlo 50-ak vrana, a poslije drugoga dana svega njih 15-ak. I to je dokaz da ovaj način biološke zaštite djeluje“, rekao je Bošković.

Prepoznali su to i neki drugi gradovi pa tako slične slike jastrebova zavezanih s špagom kako lete iznad parkova uskoro mogu početi biti češće.