Vukovar dobio spomenik obaranju prvog zrakoplova JNA u Domovinskom ratu

Foto: Đuro Karalić

Na križanju Kudeljarske i Vinkovačke ulice u Vukovaru otkriveno je spomen obilježje obaranju prvog zrakoplova JNA u Domovinskom ratu, koji je 24. kolovoza 1991. godine srušio vukovarski branitelj Luka Andrijanić.

U nazočnosti roditelja Luke Andrijanića, Jele i Peje Andrijanić te izaslanika predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade kao i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, na svečanosti je govorio savjetnik gradonačelnika Vukovara za branitelje, Tomislav Josić.

“Ponosni smo što je Luka odlikovan za svoja djela, dobili smo sada i ovaj spomenik, a već je pokrenuta inicijativa da se dan kada je uništio prvi neprijateljski avion u Domovinskom ratu stavi u kalendar MORH-a i ubuduće obilježava. Najbitnije je da je Luka čovjek koji je došao iz BiH braniti Hrvatsku, kada su mnogi Vukovarci napuštali Vukovar i otišli u neke druge krajeve”, izjavio je u prigodnom obraćanju Tomislav Josić.

Spomenik, autorice Tatjane Ostojić Danilović, osmišljen je kao zid u nagibu koji odaje dojam siluete aviona, a postavljen je u spomen na 24. kolovoza 1991., kada je kod silosa Đergaj Luka Andrijanić srušio prvi zrakoplov agresorske JNA u Domovinskom ratu.

“Ovo je vrlo značaj datum za građane Vukovara i Hrvatske. Spomenik simbolizira oboren zrakoplov koji je pao na zemlju iz koje je ostalo stršati jedno krilo. Na spomeniku se nalaze i podaci o Luki Andrijaniću koji je nažalost poginuo na borbenom zadatku samo tri dana prije svoga dvadesetog rođendana, 20. rujna 1991.”, kazao je novinarima gradonačelnik Ivan Penava.

Prikazan je i kratki dokumentarni film o Luki Andrijaniću, a izvedena su i dva padobranska skoka.