Izabrana vodstva vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

Foto: VSŽ

U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru održane su konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije na kojima su članovi vijeća birali svoje vodstvo. 

Za predsjednicu Vijeća mađarske nacionalne manjine po treći je put izabrana Rozalija Jakumetović, po šesti put je za predsjednika Vijeća slovačke nacionalne manjine izabran Milan Pucovsky, dok su na sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine vijećnice i vijećnici ponovno izabrali Svetislava Mikerevića na mjesto predsjednika.

„Očekivao sam ovakav ishod i želim se zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima koji su mi dali povjerenje. Naravno, problema ima puno u svim manjinskim vijećima. Nadam se da ćemo, s obzirom na to da je srpska zajednica najbrojnija, nastaviti dobru suradnju sa Županijom. Mi smo ambiciozno vijeće i imamo velike planove. Naravno, očekujemo sredstva iz Županije, ali moramo napomenuti da radimo i projekte s ministarstvima iz Republike Srbije te s lokalnim samoupravama na području Republike Hrvatske“, kazao je Mikerević. 

Svoje predstavnike izabralo je i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine. Zijad Pezerović opravdao je povjerenje vijećnica i vijećnika koji su ga danas izabrali da ih ponovno zastupa.

“Naši planovi su da poboljšamo Bošnjacima život u našim sredinama, kako u Gunji tako i u Drenovcima, odnosno u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Najveći nam je problem mezarje. U dogovoru s načelnikom dobili smo zemlju u Drenovcima za njegovu izgradnju i taj se projekt mora riješiti u sljedeće četiri godine moga mandata“, kazao je Pezerović. 

Za predsjednika Vijeća rusinske nacionalne manjine izabran je Zvonko Kostelnik.

„Naša županija zaista ima tu sreću, privilegiju i bogatstvo što na našem području živi, djeluje i radi velik broj pripadnika nacionalnih manjina. Čestitam im svima na uspjehu i želim puno sreće u daljnjem radu, a Županija će im uvijek biti potpora“, poručio je zamjenik župana Franjo Orešković