Ivan Penava: Žalosno je da se Andrej Plenković skriva iza udruga i članova obitelji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije jučerašnjeg predstavljanja službenog plakata i slogana Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je ponovno pojašnjavao svoje izjave. Penava je rekao kako nikome nije zabranio da dođe u Vukovara niti mu to na pamet da radi ali i da smatra licemjernim hodati ulicama Vukovara koji ima ulicu posvećenu dragovoljcima HOS-a, most pripadnika HOS-a, imamo bistu pripadnika HOS-a kao i sliku pripadnika HOS-a ispred ureda gradonačelnika.

Prokomentirao je i riječi majke Jean Michel Nicoliera, koja je rekla kako je nitko nije kontaktirao kako bi se fotografija njenog sina stavila na plakat, rekavši kako nisu nikoga pitali ali i da isto tako ništa nisu pitali članove obitelji niti kada su davali ime mostu i postavljali bistu Nicoliera.

„I tada smo kontaktirali s njegovim suborcima. Mogu poručiti gospodinu Plenkoviću da je žalosno što se skriva iza udruga i obitelji. Ali za one koji ne znaju, moram reći da neka zapamte te stvari, da ja nikad ne radim neiskreno i stvari bez podloge. Vi kada ovo prođe se okrenete i zaboravite na Vukovar dok ja živim s ljudima koji su branili grad ili su stradalnici“, rekao je Penava.

Komentirao je i isticanje velikog slova U na plakatu rekavši kako je u riječi Vukovar samo prvo slovo V veliko dok su sva ostala slova istog fonta te da nekima u Hrvatskoj slovo U smeta i u abecedi. Najavio je kako će uskoro na pročelju jedne od zgrada u središtu Vukovara biti istaknuti grbovi šest ratnih postrojbi koje su branile Vukovar 1991. godine i to njihovi autentični grbovi (204. Vukovarska brigada, 1. Gardijska brigade, 3. Gardijska brigada, ZNG, MUP i HOS).

„HOS je postrojba kao i sve druge s tom razlikom što se prema njima vrši pritisak. To je naša prošlost i mi se tih ljudi nećemo odreći. Ja nisam Vukovar ali sam prvi čovjek grada Vukovara. Kako netko može doći na Ovčaru, gdje su pobijeni i HOS-ovci, i pokloniti se žrtvama a pri tome negirati HOS“, rekao je Penava.

Najavio je i da će sa suradnicima još vidjeti što će napraviti 17. studenoga kada predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dolazi u Vukovar sa suradnicima kako bi bacio vijenac u Dunav.  Na kraju je kazao kako očekuje da će 18. studenoga u Vukovaru biti i državni vrh i da su dobro došli svi te da je obilježavanje Dana sjećanja oduvijek bilo vukovarsko i da će tako i ostati iako postoje neki iz Zagreba koji bi to sada ukrali.