Ivan Bosančić: Vinkovci su gospodarska lokomotiva Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Građani Vinkovaca danas proslavljaju Dan Grada i blagdan nebeskog zaštitnika Vinkovaca, sv. Ilije koji će stanovnicima najvećeg vukovarsko-srijemskog grada imati prigodu čestitati i premijer Andrej Plenković, koji u grad na Bosutu dolazi u pratnji desetak ministara.

“Izuzetno sam ponosan što ćemo danas u Vinkovcima imati priliku pozdraviti premijera Andreja Plenkovića i gotovo pola Vlade, jer bit će to prilika da Vladi kažemo u kom smjeru želimo da idu Vinkovci i što od Vlade očekujemo kako bi naše želje i htijenja uspješno realizirali. Zato je dobro da su ovdje kako bi čuli sve ono što nas muči i što bi smo htjeli”, kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Bosančić napominje kako su, kao i ustalim dijelovima istočne Slavonije i u gradu Vinkovcima najveći problem radna mjesta odnosno njihov manjak.

“Inzistirat ću u razgovoru s premijerom da Vinkovci, i ne samo Vinkovci, već cijeli ovaj kraj, dobiju određene prednosti jer mi, ukoliko imamo iste uvjete kao i ostatak Hrvatske, nikada nećemo u razvoju stići razvijenije krajeve. Moramo stoga s Vladom razgovarati o poreznom rasterećenju i prednostima koje će nam dati priliku da u nekom kraćem vremenskom razdoblju, jer vremena više nemamo, stignemo ostatak Hrvatske i da se priča o regionalnoj razvijenosti svede na isti nivo”, poručuje Bosančić.

Uobičajeno je kod takvih posjeta da Vlada nikada ne dolazi praznih ruku.

“Danas ćemo potpisati ugovor o konačnoj realizaciji projekta gradnje nadvožnjaka prema Borincima, a Vlada nam donosi na poklon i Mađarsku školu koja je konačno prešla u vlasništvo Grada Vinkovaca, zemljište za streljanu, ali i zemljište na Zalužju, na križanju prema Rokovcima, na kojem se nalazio stari Čvor, a s kojim mi imamo određene planove”, kaže.

Hoće li ove jeseni konačno krenuti izgradnja na prostoru nekadašnje Gradske knjižnice i kina?

“Prvo s čime krećemo, i to ove jeseni, gradnja je Gradske knjižnice koja će se nalaziti u prednjem dijelu toga prostora, do Ulice kralja Zvonimira. Građani Vinkovaca zaslužuju suvremenu i modernu knjižnicu. Pripremamo dokumentaciju da se iza zgrade nove knjižnice izgradi urbani gradski trg na koji bi se naslanjao sa stražnje strane objekt nove zgrade muzeja u koju bi pohranili naše srebro (Vinkovačko srebro je ostava bogato ukrašenog rimskog srebrnog posuđa s početka 4. stoljeća, otkrivena 2012. godine prigodom zaštitnih arheoloških istraživanja u Dugoj ulici 26. op.a.) I tu smo također na sredini posla s dokumentacijom i to želimo financirati iz EU fondova. S tim projektom smo ušli i u deset strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije i msilim da je realno da iduće godine uđemo u Razvojni sporazum kako bi taj dio mogli isfinancirati. Vjerujem kako će mjuzej i srebro koje će se u njemu nalaziti biti magnet za veći dolazak turista u Vinkovce”, navodi prvi čovjek grada na Bosutu.

Jučer ste potpisali ugovor o početku izgradnje Poduzetničkog inkubatora. Koliki je značaj inkubatora za Vinkovce?

“Poučeni iskustvom rada Tehnološkog parka, koji najvećim dijelom i radi kao Poduzetnički inkubator, uvidjeli smo potrebu da mladi ili novi poduzetnici koji osnivaju tvrtke u Vinkovcima imaju potrebu za prostorom i logističkom pomoći u prvim danima poslovanja, dok im tvrtka ne stasa i ne izađe na tržište. Želja nam je da ti mladi poduzetnici sa što manje rizika ulaze u svijet biznisa. I kada se ukazala prilika da se jedan ovakav objekt napravi sredstvima Europske unije nismo tu priliku željeli propustiti i krenuli smo u ovaj posao. Inkubator puno znači za Vinkovce i vinkovačke tvrtke jer se često dogodi situacija da imate mladog čovjeka s odličnim idejama, ali mu nedostaje početna podrška. On ovdje ima priliku u početku dobiti besplatno poslovni prostor, ali i svu drugu pomoć, od knjigovodstvenog ureda do savjetodavne službe i usluga naše Agencije VIA koja će mu napraviti svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u svijet biznisa. To je nešto što svakom tko je početnik u poslovanju jako puno znači jer nije riječ smo o financijskom, već i ljudskom poticaju”, mišljenja je gradonačelnik.

U gospodarskom smislu koja je pozicija grada Vinkovaca?

“Značaj grada Vinkovaca u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije je nemjerljiv. Jer, 42 posto ukupno zaposlenih na području Vukovarsko-srijesmke županije radi kod vinkovačkih poduzetnika, a 32 posto ukupnih poduzetnika u županiji adresu ima u Vinkovcima, tako da Vinkovci jesu i ostati će gospodarska lokomotiva Vukovarsko-srijemske županije. Na nama je da stvaramo uvjete da to tako bude i u budućnosti.”, kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Sugrađanima gradonačelnik je čestitao Dan Grada i blagdan zaštitinika, sv. Ilije.

“Vinkovci su prelijep grad, a kakvi će biti u budućnosti ovisi isključivo o svima nama. Ne samo o nama političarima, koji imamo možda i najveću odgovornost, već o svima nama koji živimo i radimo u Vinkovcima i volimo ovaj grad. Koliko mi budemo ulagali ljubavi, htjenja, truda i želje da Vinkovci budu lijepa i ugodna sredina za život, u toliko mjeri ćemo imati i takav grad. Moramo stati na kraj pesimizmu i negativizmu i pronaći nadu da može i mora biti bolje. Znam da je ljudima danas teško i da mnogi teško žive, ali dok sam ja gradonačelnik trudit ću se svima izaći u susret, kao čovjek čovjeku i pomoći koliko mogu. To očekujem i od ostalih u gradskoj upravi. Moramo biti servis građanima, našim gospodarstvenicima i poduzetnicima. Vinkovci su bili i jesu grad s dušom što smo pokazali i tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u podršci našoj reprezentaciji. Želimo da takav i ostane. Svim Vinkovčankama i Vinkovčanima želim sretan Dan Grada i blagoslovljen blagdan nebeskog nam zaštitinika, sv. Ilije”, poruka je gradonačelnika Ivana Bosančića u prigodi Dana Grada Vinkovaca.