Vinkovci proslavili Dan Grada koji je protekao u znaku sjednice Savjeta za Slavoniju

Foto: vlada.hr

Pola Vlade okupilo se u Vinkovcima, potpisani ugovori vrijedni 1,3 milijarde kuna.

VINKOVCI, Slavonske županije zaslužuju ispruženu ruku potpore, podrške, suradnje, investiranja kako bi Slavonija bila jedan od generatora razvoja zemlje, da naši mladi ljudi ostaju ovdje, u svojoj zemlji i svom domu, zasnivaju obitelji, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u petak u Vinkovcima u povodu Dana Grada i blagdana zaštitinika sv. Ilije. Čestitajući Vinkovčanima Dan Grada, Plenković se zauzeo za jačanje zajedništva i suradnje na svim razinama poručivši kako je svjestan da se u Slavoniji živi loše, ali i kako Vlada čini sve ne bi li se takvo stanje promjenilo.

Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, Vinkovci imaju ugovorene projekte ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna, a kao najveće postignuće naveo je činjenicu kako je u gradske škole ove godine upisan razred više nego prošle godine rekavši kako je projekt “vinkovačke obitelji” njegov najvažniji projekt.

Govorila je i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac rekavši kako je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ključan za razvoj Slavonije. Nakon sjednice Vijeća na kojoj su zaslužnim građanima uručena priznanja, u hotelu Slavonija održana je 5. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u nazočnosti premijera Plenkovića i velikog broja ministrica i ministara.

Tom su prilikom predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede i župani pet slavonskih županija potpisali Razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata u Slavoniji ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za njihovu pripremu. Ministrica Žalac istaknula je kako minimalno 50 posto projekata mora biti usmjereno na akivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave.

Potpisani su i ugovori za 130 projekata na području pet slavonskih županija ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna. Riječ je o ugovorima za za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Kada je riječ o vinkovačkim projektima, potpisan je ugovor za projekt nadvožnjaka na Borincima, vrijedan 80 milijuna kuna kao i za projekt unaprjeđenja proizvodnje Drvne industrije Spačva, vrijedan 20 milijuna kuna. Na sjednici održanoj u četvrtak, Vlada je donijela odluku da bivša Mađarska škola prelazi u vlasništvo grada Vinkovaca.

Potpisana su i tri značajna ugovora za Vukovar. Riječ je o potpori projektu „Arheološki park Vučedol” (99 milijuna kuna), potpisan je i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova pod nazivom „Priprema dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Radnički dom“ u Borovo naselju i prenamjenu u prostor Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru (2,2 milijuna kuna) te Ugovor o sufinanciranju radova i usluga za „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića” – Potprojekt Dječji vrtić Leptirić (747.000 kuna).