Iločani u veselju proslavili blagdan sv. Vinka priželjkujući dobru vinogradarsku godinu

Foto: Đuro Karalić
ILOK, Blagdan svetoga Vinka danas je proslavljen u brojnim vinogradima na području Srijemskog vinogorja, a središnja proslava održana je u vinogradima Iločkih podruma na Vukovu. Kuma iločkih vinograda i ove je godine bila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac.

“Trenutačno pripremamo najvrijedniji projekt za Grad Ilok, vrijedan 56 milijuna kuna, a odnosi se na kulturnu baštinu i u sklopu kojega će se obnovit iločke zidine, crkva sv. Ivana Kapistrana, Trg Nikole Iločkog i zgrada Žitnice u kojoj treba niknuti hotel”, kazala je ministrica Žalac čestitajući vinogradarima i vinarima novu vinogradarsku godinu.

Nakon kratkog obraćanja, Žalac je orezala trs vinove loze na koji su tradicionalno prethodno obješene kobasice, a potom su vinogradi i blagoslovljeni molitvom te zalijevanjem trsova vinom. Proslavi su nazočni bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te gradonačelnica Iloka Marina Budimir uz brojne Iločane, ali i goste koji su doputovali i izdaleka kako bi uživali u običaju blagoslova vinograda, ali svemu onome što nudi blagdan sv. Vinka. A ono podrazumjeva i uživanje u pečenim kobasicama i ostalom roštilju te iločkom vinu, koje se ovih dana u Iloku toči u potocima. Kako je i red. Jer ne kaže uzalud pjesma “Ma bit će vina, bit će vina, bit će i Iloka”.

Većinski vlasnik Iločkih podruma Jurja Mihaljević kazao je kako je prošle godine taj vinar proizveo 4,8 milijuna litara vina iz čega, kako je rekao, proizlazi da je svaki Hrvat popio litru vina Iločkih podruma. Mihaljević je najavio nova ulaganja u Stare podrume, ali i gradnju luksuznog hotela na Principovcu uz najveću želju da Iločki podrumi pronađu strateškog partnera iz inozemstva.