Ilić: Lenije bi bile samoodržive kada bi cijene bile dvostruko veće, ali još nije vrijeme za to

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovačko Dvoransko plivalište Lenije protekli je tjedan prigodnom svečanošću obilježilo sedam godina postojanja i rada za koje direktor tvrtke Periska d.o.o. koja upravlja plivalištem Željko Ilić kaže kako se mogu ocijeniti uspješnima.

“Investitor izgradnje bazena bio je Grad Vinkovci, a Periska je samo preuzela upravljanje i korištenje objekta za grad Vinkovce. Nakon sedam godina uporabe bazena možemo reći da smo stvarno zadovoljni jer nas godišnje posjeti više od 100.000 korisnika”, kaže Ilić dodajući kako su bazeni otvoreni 355 dana u godini.

Po njegovim riječima, u prošloj godini vinkovačke bazene je dnevno posjećivalo u prosjeku 287 korisnika.

“Mislimo da je to lijepa brojka za grad Vinkovce, ali i za same kapacitete bazena. U nekim trenutcima na bazenima je malo komotnije, posebice u dnevnim terminima dok su večernji termini obično svi popunjeni i na nama u upravi je najveći izazov kako osigurati veću posjećenost tijekom dopodneva”, napominje.

Kaže kako su vukovarski bazeni, koji su otvoreni proljetos, odvukli dio korisnika iz Vinkovaca, što je bilo i za očekivati, ali gubitak nije značajan.

“Naši su najvjerniji korisnici s područja grada Vinkovaca i ono na što ciljamo su djeca predškolske i školske dobi u prijepodnevnim terminima dok večernje termine uglavnom popunjavaju sportski klubovi i udruge s područja grada Vinkovaca. I da imamo duplo veće kapacitete u tim večernjim terminima sve bi bilo popunjeno”, dodaje napominjući kako Dvoransko plivalište Lenije upošljava dvadesetak zaposlenika s tim da svaki veći projekt zahtjeva i privremeno upošljavanje dodatnih stručnjaka.

Ne sjeća se kada je zadnji put čuo komentar na cijenu uporabe bazena.

“Cijena se kreće od 10 do 30 kuna. Osmislili smo i umirovljeničku matineju i za 13 kuna umirovljenik može biti na bazenima od 8 do 12 sati i smatram da je to primjerena cijena. Imamo i projekt Naučimo plivati koji je namjenjen za osnovnoškolce s područja cijele županije, za čiju provedbu potpišemo između 1000 i 1500 ugovora s roditeljima i to najbolje govori koliko je to prihvatljivo i ljudima koji žive u najudaljenijim mjestima u našoj županiji”, kaže.

Značajnim ocjenjuje i projekt Vodeni vrtić koji je završio upravo ovih dana, a namijenjen je djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta od 4 do 7 godina s područja Vukovarsko–srijemske županije. U jesenskom turnusu u njemu je sudjelovalo 8 dječjih vrtića i igraonica s ukupno 150 mališana iz Vinkovaca, Andrijaševaca, Cerne, Iloka, Otoka i Starih Jankovaca, a nastavak je predviđen na proljeće. Kroz 10 školskih sati mališani su se upoznali i oslobodili straha od vode te pripremili za obuku neplivača. Program je sadržavao i plivačke igre u vodi uz koje su polaznici učili na zabavan i kreativan način. Na pitanje o samoodrživosti Dvoranskog plivlišta Lenije, Ilić pojašnjava kako bi ono bilo samoodrživo kada ne bi radilo svih 12 mjeseci i kada bi se cijena podigla.

“Kada bi naše cijene bile dvostruko veće mi bi bili samoodrživi i sami sebe bi mogli financirati. Ali, mi ne možemo staviti ekonomsku cijenu jer mislimo da bi se to negativno odrazilo na posjet. Još uvijek nije vrijeme za to i moramo čekati da s poboljšaju materijalne prilike građana da bi to mogli realizirati”, napominje.

Kao vrlo značajan projekt ističe rad na bazenu s osobama s invaliditetom kroz Halliwick program za osobe s posebnim potrebama.

“Već više godina provodimo taj projekt koji realiziramo s Hrvatskim plivačkim savezom osoba s invaliditetom i našom poznatom paraolimpijkom Anom Sršen. Taj nam je projekt vrlo bitan jer Lenije nisu namjenjene samo rekreaciji i sportu već i unaprijeđenju zdravlja”, napominje Željko Ilić.