Identificirani posmrtni ostaci iz masovne grobnice kod Bobote: Među ubijenima 5 žena, najmlađa žrtva imala 19 godina

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Na završnoj identifikaciji provedenoj  danas na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Osijeku potvrđen je identitet 11 osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice pronađene na divljem deponiju kod Bobote u blizini Vukovara, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Prethodno je preliminarno je identificirano 12 osoba metodom DNA analize, a na završnu identifikaciju odazvalo se 11 obitelji i svi su prihvatili nalaz identifikacije.

Svih 12 osoba su civili nestali u srpnju 1991. godine u mjestu Tenja pokraj Osijeka, od kojih je njih 11 u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu, a jedna osoba u Evidenciji smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa. Među identificiranima je pet žena, najmlađa žrtva imala je nepunih 19, a najstarija 70 godina. Među pronađenim osobama je jedan bračni par i dva brata.

Nakon sustavne analize, zajedno s drugim nadležnim tijelima i službama  uključenim u ovaj proces, određeno je područje od 15 tisuća četvornih metara koje je detaljno pregledano probnim iskapanjima provedenim tijekom 46 radnih dana. Lokacija je bila vrlo zahtjevna jer se radi o tzv. divljem i zaraslom deponiju otpada te je bilo potrebno odrediti mikrolokaciju.

Iz pronađene masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci najprije su obrađeni u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, a potom prevezeni na daljnju obradu u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje je metodom analize DNA preliminarno utvrđen identitet 12 osoba na čiju su završnu identifikaciju pozvani članovi obitelji.

“Drage obitelji, još jednom vam hvala na suradnji, na vašem strpljenju i razumijevanju. Nadam se da ćete nakon današnjeg dana napokon pronaći svoj mir koji zaslužuju sve obitelji i svi naši nestali. I zato nećemo posustati s našim naporima u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu – to je naš prioritet i naša dužnost“, poručio je ovom prilikom ministar Tomo Medved obiteljima te je posebno naglasio suradnju s udrugama koje okupljaju obitelji osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Podsjetio je da su u proteklih pet i pol godina provedena terenska istraživanja na 279 lokacija i pretražena površina od 848.580 četvornih metara, a pronalazak dvije masovne grobnice istaknuo je kao značajan uspjeh s obzirom na protok vremena i činjenicu da su pojedini tereni i ranije bezuspješno pretraživani.

„No, nismo i ne možemo biti zadovoljni cijelim procesom i još uvijek ogromnim brojem osoba čija je sudbina nepoznata“, kazao je tMedved.

Dodao je da ključni problem ostaje nedostatak točnih informacija o prikrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, odnosno izostanak suradnje Republike Srbije u rješavanju otvorenih pitanja.

„Želim vjerovati da nam ovaj današnji dan može biti ohrabrenje kako predanim radom i međuresornom suradnjom možemo rasvijetliti i druge sudbine naših nestalih, unatoč šutnji onih koji bi mogli i trebali govoriti“, rekao je ministar Medved je te i ovom prilikom pozvao sve koji imaju bilo kakva saznanja da ih s punim povjerenjem podijele s nadležnim institucijama.

Nakon identifikacije žrtava ekshumiranih na Bobotskom mrciništu, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1840 osoba iz Domovinskog rata.