I ovogodišnja arheološka istraživanja potvrdila arheološku zanimljivost Lovasa

Foto: lovas.hr

LOVAS, Arheološki muzej u Zagrebu proveo je i ove godine arheološka istraživanja na području Lovasa i to na arheološkom položaju Kovači na kojem se u brončanom dobu nalazilo prapovjesno naselje.

Postojanje brončanodobnog naselja potvrđeno je i ovogodišnjim istraživanjima, ali je njima utvrđeno da početci života na položaju Kovači datiraju još ranije, točnije u razdoblje bakrenog doba, i to kostolačke kulture, direktne prethodnice poznatije vučedolske kulture. Iako ove godine nije pronađena niti jedna sačuvana kuća koja bi posvjedočila o životu ljudi u prapovijesti, pronađen je veliki broj jama s različitim namjenama.

Među posebice zanimljivim nalazima je i veći dio keramčike posude, gotovo indentičnoj onoj pronađenoj u ostavi 1939. godine. Naime, te je godine u Lovasu, posve slučajno, prilikom poljoprivrednih radova, iskopana vrlo vrijedna ostava brončanih predmeta iz razdoblja srednjeg brončanog doba.

Pronađen je i značajan broj posebnih nalaza među kojima se posebno ističu pršljenci i ulomci utega za tkalački stan koji svjedoče da se u razdoblju prapovijesti na području Lovasa proizvodio tekstil.

Đuro Karalić/Filip Franjković/lovas.hr