Novi krug HDZ-ove porezne reforme: Propali pokušaj spašavanja onoga što se još spasit da?!

Foto: Sonja Marinković Hoffmann

Protekli tjedan pokazao nam je da premijer Plenković ne može zaustaviti pad rejtinga svoje stranke. On je već treći mjesec za redom u slobodnom padu, pa će se uskoro izjednačiti SDP-om čiji rejting propale stranke, nakon EU izbora i Milanovićeve kandidature za predsjednika, polagano ipak raste. Uzalud mu rekonstrukcija Vlade kad je u nju doveo sve neke anonimuse kojima većina građana do slijedećih parlamentarnih izbora neće znati ni ime. Nisu znali ni ovima prije njih, koji su vijesti punili svojim aferama, pa što će onda ovi novi kojima treba minimalno godina dana da pohvataju osnovne konce u poslu. Teško da će mu pomoći i nova porezna reforma kojom će mladi do svoje tridesete primati koju tisuću kuna više plaće, kad su ti isti mladi, ili na fakultetu, ili su ionako već odlučili da je bolje raditi vani za dvostruko veći iznos. U zemlji će ostati samo umirovljenici sa bijednim mirovinama i oni drugi „stariji“ kojima je prekasno otići u inozemstvo, a njima će se ovom reformom povećati jedno veliko ništa.

U zadnji tren Plenković je popustio i ugostiteljima i, pa iako PDV na piće i dalje ostaje 25, odlučio porez na hranu skinuti na 13 posto. Takvu je foru i prazna obećanja ugostitelja popušio i bivši ministar financija Slavko Linić, ali je nakon godinu dana shvatio da su ga preveslali, jer cijene hrane po restoranima nisu ništa pale, a ni plaće narasle, te je porez vratio tamo gdje je i bio kako bi popunio nastalu proračunsku rupu.

Predsjednica Kolinda pak, navodno, slaže tim koji će je voditi u predstojećoj utrci za Pantovčak. Govori se da će se u utrku uključiti u rujnu, no naravno službeno se i dalje ništa ne zna. Priča se i da bi se predsjednica mogla odlučiti na prvi potez u pretkampanji i, kako bi se umilila desnici koju je razočarala i u inat Miroslavu Škori, pojaviti na Thompsonovom koncertu, uoči proslave Oluje u Splitu. No, takav scenarij naravno ovisi o tome hoće li splitski gradonačelnik, hadezeovac Andro Krstulović Opara isprsiti tristo tisuća kuna, koliko stoji Thomsonovo pjevanje, dok mu je gradski račun praktički pred blokadom i naravno, o njenim obvezama.

Za to vrijeme Zoran Milanović daje intervjue o tome kakav će on predsjednik biti ako pobijedi na izborima. Iako će mu kampanju financirati SDP i druge koalicijske stranke, prema onome što govori, čini se da će biti konstruktivna desna ruka i potpora Plenkovićevoj Vladi, Nema, kaže, smisla ni da sad govori svoje mišljenje o novim hadezeovim ministrima ili o tome kakvom smatra rekonstrukciju Vlade, kada će sutra s tim istim likovima morati surađivati. Znajući kakav je Milanovićev karakter sigurno bi to bila jedna prava, vladajuća idila.

Sonja Marinković Hoffmann