Općina Cerna mjesto značajnih investicija u poljoprivrednu proizvodnju

Foto: VUSZ

CERNA, Općina Cerna mjesto je značajnih investicija u poljoprivrednu proizvodnju koje su predstavljene danas novinarima, a riječ je o početku izgradnje Agrotehnološkog centra koji će se graditi u Poslovnoj zoni na izlazu iz Cerne te skorom završetku izgradnje sustava za navodnjavanje Blata-Cerna kojim će se navodnjavati 550 hektara poljoprivrednih površina.

“Županija je prepoznala važnost navodnjavanja kao mjeru unaprijeđenja poljoprivrede i kontinuirano aktivno djeluje na provedbi ciljeva zacrtanih županijskim Planom navodnjavanja. A navodnjavanje je i preduvjet za jedan ovako veliki projekt kao što je Agrotehnološki centar, koji je veliki iskorak u poboljšanju uvjeta za proizvodnju u povrtlastvu i voćarstvu i stvaranju novih vrijednosti i konkurentnih proizvoda”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Foto: Đuro Karalić

Količina vode koju treba osigurati za navodnjavanje površina ovisi o oborinama, uzgajaniom kulturama i njihovoj ukupnoj povšrini, rekao je voditelj Odsjeka za navodnjavanje u Županiji Hranimir Jurić dodajući kako ukupna količina vode koju je potrebno dovesti do poljoprivrednih površina sustavnom navodnjavanja Blata-Cerna uz procjenjene gubitke od 20 posto prema planiranoj strukturi sjetve u sušnoj godini, iznosi 1,5 milijuna prostornih metara. a u prosječnoj godini 1,1 milijun prostornih metara.

Sustav navodnjavanja Blata-Cerna obuhvaća neto površinu od 550 ha, a vrijedan je 34.291.812,50 kn od čega su 29.148.040,63 kn sredstva EU fondova, a 5.143.771,88 kn sredstva državnog proračuna.

Foto: Đuro Karalić

Po riječima županijskog pročelnikaza poljoprivredu Andrije Matića, izgradnjom Agrotehnološkog centra stvorit će se novi doradbeni kapaciteti koji će iz lanca prodaje voća i povrća eliminirati otkupljivače sirovine te će sami uzgajivači voća i povrća dobiti mogućnost korištenja usluge dorade voća i povrća pod vlastitim brandom.

Foto: Đuro Karalić

Poslovanje Agrotehnološkog centra bit će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora, odnosno agrologistike, rečeno je. Usluge Centra koristit će 200-tinjak OPG-ova, što će pridonijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu, a očekivani ukupni godišnji prihod Centra procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna.

Agrotehnološki centar projekt je ukupne vrijednosti 34,5 milijuna kuna, a ukupna vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom poljoprivrede je 30 milijuna kuna.

Foto: Đuro Karalić