Hoćemo pravedno: Vukovar ima uspavanu oporbu

Foto: Pavao Josić

VUKOVAR, Poslije redovite sjednice Gradskog vijeća Vukovara, koja je održana prošloga tjedna, priopćenjem za javnost oglasila se nedavno osnovana vukovarska podružnica “Hoćemo pravedno” čiji je predsjednik Pavao Josić. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Jedino vrijedno spomena na 13. sjednicu Gradskog vijeća Grada Vukovara je održana  minuta šutnje za sve žrtve Vukovara na 31. obljetnicu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Sve ostalo što se dalje događalo na toj sjednici moglo bi se komentirati riječima Mladena Delića “PA LJUDI JE LI TO MOGUĆE?,  ali u negativnom kontekstu, dakako.

Kao prvo,  zamjenik gradonačelnika iz redova Hrvatskih  suverenista Filip Sušac, neprimjereno  njegovom položaju i  funkciji koju obnaša, čin  počasti  žrtvama  na početku  sjednice  odavao je u dresu hrvatske nogometne reprezentacije nezgrapno prevučenim  preko košulje,  ostavljajući tako dojam da mu je strast za navijanjem važnija od dostojanstvenog i primjerenog odavanja počasti svim žrtvama. Slika njega tako pogužvanog  i razbarušenog govori tisuću riječi,  ali niti jednu o dostojanstvu trenutka.

Kao drugo, vukovarska politička oporba osim što formalno postoji  u vidu gradskih vijećnika koji uredno nazoče sjednicama gradskog vijeća i redovito primaju svojih 1000,00 kuna za dva-tri sata dremuckanja na sjednici, jednom mjesečno, svojim angažmanom tj. inertnošću zaslužili su i potvrdili epitet vrhunskih  fikusa, koji odavno prati stranačke vojnike svih opcija, boja svjetonazora i nacionalnosti.

Oporbeni vukovarski vijećnici kao da boluju od neke nove još (ne) proglašene epidemiju, koja im remeti fokus, pa su  tako zbunjeni i dezorijentirani  na aktualnom satu gradonačelniku  Ivanu Penavi  postavljali pitanja suprotna logici zdravog razuma. U vrijeme kada službena istraga češlja poslovanje dvije tvrtke u vlasništvu Grada Vukovara čiji se direktori sumnjiče da su ugovorom oštetili jednu, a drugoj omogućili nepripadajuću korist veću od pola milijuna kuna, fokus vijećnika sveo se na nevažna pitanja kao što su; Je li gradonačelnik posjetio Komunalac i razgovarao s djelatnicima?,  Je li stranačka pripadnost presudna za odabir direktora Vukovarskih gradskih tvrtki?.

Oporbeni  vijećnici “zaboravili” su da je presudna vrlina, kako kažu,  uspješnog direktora vukovarskog Komunalca Igora Štrangarevića, samo i jedino njegova kumska veza s uvaženim saborskim zastupnikom i predsjednikom Hrvatskih suverenista Marijanom Pavličekom, koji godinama  sudjeluje u obnašanju vlasti u Gradu Vukovaru pa tako i u podjeli izbornog plijena, tj.  prisvajanju prava na uhljebljivanje članova svoje stranke, rodbine i prijatelja, u ovom slučaju u gradsku tvrtku Komunalac d.o.o., i  Vukovarsku razvojnu agenciju u koju brutalno utrpava članove svoje stranke na teret građana Vukovara. 

Tobožnja briga  HDZ-ovih oporbenih vijećnika za interese građana, i budućnost gradske komunalne tvrtke Komunalac d.o.o.,  nakon otkaza kumski instaliranog direktora djeluje smiješno  za svakoga  tko zna koliko je  “teško”  voditi gradsku tvrtku  koja ima  monopol na niz poslova u okviru svoje djelatnosti koji  se  uredno i sigurno naplaćuju  što građanima što lokalnoj samoupravi tj. Gradu Vukovaru.

Oporbenim vijećnicima više smeta  sporadična pojava lisica u nekim dijelovima grada, od  milijunskih prihoda  koje iz gradskog proračuna izvlače gradonačelnikovi prijatelji i kumovi, koji su njegovim dolaskom  na vlast, pokrenuli privatne tvrtke i preko noći postali  uspješni poduzetnici,  čije se poslovanje isključivo temelji na “suradnji” s Gradom Vukovarom, gradskim tvrtkama i ustanovama, pa tako danas unatoč globalnoj krizi i rastućoj inflaciji uspijevaju bez prijašnjeg poslovnog iskustva ostvarivati milijunske prihode.. Nema smisla spominjati ostala promašena pitanja oporbenih vijećnika  gradonačelniku  na aktualnom satu 13. sjednice  Gradskog vijeća Vukovara kada nas iskustvo uči da iskusnoj oporbi i nije u interesu da oteža rad vladajućih, kako  time ne bi ugrozili svoje osobne interese  koje uživaju zbog “političke korektnosti”.

Kakvu oporbu imamo uzalud je bilo za očekivati da će netko od  vijećnika  postaviti pitanje o aktualnom  ponovnom zapošljavanju  kćerke predsjednika Gradskog vijeća na  radno mjesto u Gradskoj knjižnici Vukovar gdje je početkom listopada ove godine  dobila otkaz silom zakona nakon što  je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je već 15 godina uhljebljena na radno mjesto bez potrebnih stručnih kvalifikacija.
Povijesna izjava predsjednika Gradskog vijeća Željka Saboa s predzadnje sjednice u kojoj je medijima izjavio: “Moja kćer je 15 godina zaposlena i to nikome nije smetalo do sada”, savršeno jasno oslikava kakav mentalni sklop prevladava kod vukovarskih političara koji nepotizam, uhljebljivanje i sve što iz toga slijedi  doživljavaju kao normalnu pojavu i svoje pravo.

Politička stranka Hoćemo pravedno ovim putem poručuje svim takvim i sličnim lokalnim moćnicima: “Možete koliko hoćete, ali nećete dokle hoćete!”, pratimo tijek događaja oko ponovnog uhljebljenja kćerke predsjednika Gradskog vijeća i nećemo skrštenih ruku gledati svojatanje gradskih tvrtki i ustanova od strane bahatih  lokalnih šerifa, njihovih  dodvorica i pomagača”. Uspavana vukovarska oporba može mirno nastaviti dremuckati  na sjednicama gradskog vijeća. Vidjet ćemo kako će građani Vukovara honorirati njihovo spavanje,  kad bi trebali biti najbudniji , na idućim lokalnim izborima”.