Gradsko vijeće Vinkovaca: Donijeta odluka o prodaji većinskog paketa u HNK Cibalia, a buru izazvala informacija o gubitku sudskog spora oko Barutane

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Gradsko vijeće Vinkovaca na danas održanoj maratonskoj sjednici, na čijem dnevnom redu se našalo čak 26 točaka dnevnog reda, donijelo je odluku o prodaji većinskog paketa dionica HNK Cibalia, čime se krenulo u potragu za strateškim partnerom.

O najpovoljnijoj ponudi koja pristigne, odlučivat će Gradsko vijeće, a novi strateški partner obvezan je zadržati ime HNK Cibalia Vinkovci te se i dalje koristiti njime, te osigurati financijsku stabilnost kluba najmanje pet godina, a ima pravo koristiti se stadionom, zemljištem s poslovnom zgradom i sportskim terenima u Ružinoj ulici.

 “Želja nam je da se javi sposoban investitor. Do kraja godine objavit ćemo javni natječaj, a o najboljoj ponudi odlučit će gradski vijećnici”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vinkovačke gradske vlasti još ranije su najavile da bi željele prodati vlasnički udjel od oko 52 posto dionica HNK Cibalije, čije poslovanje je opterećno s dugom od 13,8 milijuna kuna, a koji se teško može namiriti iz gradskog proračuna.

Iako su se vjećnici složili o potrebi prodaje dionica Cibalije u vlasništvu Grada, oporba je zatražila odgovore na brojna pitanja oko poslovanja HNK Cibalije te je tako vijećnik Marinko Lukenda (HSU) zapitao tko je odgovoran za dug od 13,8 milijuna kuna i kako je on nastao, ali konkretnog odgovora nije dobio.

Lukendu, ali i druge vijećnike oporbe, zanimalo je i tko je odgovoran što je Grad Vinkovci izgubio sudski spor vezan uz nekadašnje kupalište Barutana, a za što će se iz gradske blagajne morati platiti više od sedam milijuna kuna. Na upit Marinka Lukende potvrđeno je postojanje ponude za nagodbu na iznos od 500.000 kuna, koju Grad nije prihvatio vjerujući u pozitivno sudsko rješenje.

Riječ je o sudskom sporu koji je trajao 19 godina i završio loše po Grad Vinkovce.

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o izradi Strategije razvoja Urbanog područja Vinkovci za razdoblje 2021.-2027. vezanu za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU mehanizam) na području bivše općine Vinkovci s gradom Vinkovcima kao pokretačem gospodarskog razvoja te odluku kojom se gradonačelniku daje suglasnost i ovlaštenje za zaključenje Sporazuma i Ugovora vezano uz pokretanje dislociranog redovnog preddiplomskog stručnog studija Drvne tehnologije u Vinkovcima koji bi djelovao u sklopu Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.