Građani se žale na “žigosanje” ministranata

Foto: Krešimir Pleše

VINKOVCI, I ove godine s početkom svećenja kuća javljaju se građani koji se žale na postupanje ministranata i svojevrsno, kako navode, „žigosanje“ domova. Tako se na facebooku pojavila objava Vinkovčanina Krešimira Plešea koji kaže kako u vinkovačkom naselju Lapovci već godinama traje praksa u okviru koje ministranti obilježavaju domove građana koji primaju ili ne primaju svećenika u kuću.

„Smatram kako je to, na neki način, žigosanje ljudi. Bijelom kredom, a bilo je slučajeva i da su koristili i kredu u boji, stavljaju minus ili plus na vrata. Onima koji primaju svećenika u dom kredom ispišu plus. Stavljaju i „0“ jer valjda na taj način žele reći da smo mi „nule za njih“, rekao je Pleše za Večernji list.

Govoreći na ovu temu dodao je i kako ga sve to podsjeća na način kako su Židovi bili žigosani tijekom 2. Svjetskoga rata.

„Pitam se odakle im pravo? Zar se cijeli taj postupak ne bi mogao odraditi na drugačiji način. Uostalom, ne moramo biti svi katolici ili kršćani. Ja sam osobno ateist i sve ovo me iznimno vrijeđa i pogađa“, rekao je Pleše dodajući kako je ranijih godina brisao tragove krede sa zida ali da više ne želi.

Večernji list prenosi i riječi župnika župe Presvetog srca Isusovog Ladislava Dorta koji je rekao kako je on od lipnja prošle godine župnik u ovom vinkovačkom naselju i da je od tada neke stvari promjenio.

„Prijašnjih godina radilo se na način kada se na zidove ispisivala kredom „0“, radi čega je bilo dosta prigovora od strane građana. Dolaskom u župu to sam promijenio. Sada ministranti kredom na vrata ili kapije građana koji primaju svećenika u kuću ispišu plus. Na vrata onih koji ne primaju svećenika u kuću ili pak nisu u tom trenutku bili doma stave malu crticu koja se kasnije, ako bude potrebe i želje, pretvori u plus. Ne vidim tu ništa spornoga posebno jer se ta kreda vrlo lako obriše, rekao je župnik Dort.