Carstvo boja Mirjane Čupić

Foto: Ivan Matić

BOROVO, Mirjana Čupić iz Borova svoje umirovljeničke dane krati spravljanjem prirodnih sapuna i drugih proizvoda za njegu tijelu. Njen štand na nadavno održanom Božićnom sajmu u Vukovaru bio je pravo carstvo boja. Govoreći o svome radu kaže kako je s spravljanjem tih proizvoda započela prije nekih šest godina, a da su je na to primorale životne prilike. Od tada do danas napravila je paletu od 15-ak proizvoda među kojima su razni sapuni, kreme za tijelo, kupke za kupanje, balzami za usne… Kaže kako sve te proizvode karakterizira da u sebi nemaju nikakve agresivne kemije, a koji opet služe svrsi. Svi ti proizvodi nastaju u njenoj maloj manufakturi i svi se rade isključivo ručno pri čemu koristi samo prirodne sastojke.

„U svome radu držim se tibetanske narodne poslovice koja kaže da na kožu ne trebamo staviti ništa što ne bi stavili na svoj jezik“, kaže Čupić.

Dodaje kako osnovu njenih proizvoda čine visokokvalitetna ulja palme, masline, kokosa i ricinusa u kombinaciji s čistim eteričnim uljima. Koristi i bademovo ulje, kakao i shea maslac.

„Koristim i biljke poput nevena, kantariona, matičnjaka i kadulje koje uzgajam u svome vrtu. Kako bi došla do recepata za proizvode koristila sam Internet i razne knjige. Morala sam tako jer su proizvođači, koji se duže bave s tom vrstom proizvodnje, svoje recepte ljubomorno čuvali pa se povezala s jednom grupom proizvođača u Beogradu s kojima sada razmjenjuje recepture, rekla je Čupić.

Za njene proizvode neće nigdje pronaći nikakve reklame nego se oni reklamiraju „od usta do usta“ što se do sada pokazalo kao veoma uspješan način. Prema njenim riječima i to je dokaz kvalitete proizvoda koje spravlja. Govoreći o načinu svoga rada kaže kako je najzahtjevnija priprema kao i nabavka svih sastojaka. Pri tome treba se držati recepata tako da u izračunima često koristi i kalkulator. Za ovaj hobi kaže kako nije običan hobi i ne služi samo za ispunjavanje umirovljeničkih dana nego je ispunjava.

„Uživam u tome i vjerujem da i to ima određenog razloga zašto su tako kvalitetni“, zaključila je Čupić.