Grad Vinkovci i devet općina zajednički razvijaju širokopojasni internet

Foto: google.com

VINKOVCI, U Vinkovcima je predstavljen nacrt Plana razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta za područje Grada Vinkovaca i općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Stari Mikanovci, Vođinci, Stari Jankovci, Privlaka i Tordinci.

“Ovo je sigurno projekt koji će doprinijeti gospodarskom razvoju života, a kako teleoperateri ne misle  širiti mrežu u krajevima u kojima im to nije poslovno isplativo, mi smo odlučili ispuniti tu “nišu” i doći do svakog kućanstva s internetom”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako je dokazano da se dolaskom interneta na određeno područje za 1,5 posto diže vrijednost društvenog bruto proizvoda.

Foto: Đuro Karalić

Po njegovim riječima, korist od projekta će imati svi građani, posebice oni koji imaju potrebe slati velik broj podataka internetom.

Vrijednost projekta je oko 150 milijuna kuna, a s 85 posto bi se financirao iz fondova EU.

Po riječima Krunoslava Josipa Čačića, v. d. pročelnika za gradsku imovinu i mjesnu samoupravu Grada Vinkovaca, predviđeno je da minimalna brzina interneta kod gospodarskih subjekata bude minimalno 30, a kod građana 50 megabita. Projektom je predviđeno 13.500 priključaka, a rok provedbe do 2020. godine.