Ako ste zaljubljenici u radijske lampaše, vinkovački Triode Festival ne smijete propustiti

Foto: vinylsavor.blogspot.hr

VINKOVCI, Vinkovački hostel Plus ugostiti će  za vikend, od 18. do 20. svibnja, 9. Triode Festival. O čemu je riječ, pojašnjava Vinkovčanin Dario Pamuković, veliki zaljubljenik u hoby zvan DIY audio i čovjek koji se prihvatio vinkovačke organizacije ovoga zanimljivog festivala.

“Triode Festival je anualna izložba audio samograditelja koji se bave izradom uređaja koje pogone elektronke, odnosno tzv. “lampe” – tehnologija koja je polagano napuštena tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Svi se sjećamo “bakinog lampaškog radija”. Kako još uvijek postoji puno entuzijasta koji (sa pravom) smatraju da se ovakvi uređaji – ukoliko su sagrađeni korektno – u potpunosti mogu nositi sa modernim uređajima građenima na bazi tranzistorske tehnike, mala zajednica audio samograditelja u Hrvatskoj se okuplja pri forumu diy-audio.com.hr i jednom godišnje organizira izložbu (vizualnu i soničnu) napravljenih uređaja na ovom festivalu”, navodi Pamuković.

Izložba je u potpunosti neprofitnog karaktera, samofinancirana od strane domaćina-organizatora i sudionika-izlagača, a radi se isključivo o prezentaciji uređaja koji rade na jednoj odavno napuštenoj tehnologiji, što djeluje kako edukativno mlađim generacijama, tako i evocira uspomene starijim generacijama koje su praktički odrasle uz tu tehnologiju koja je tada predstavljala vrh razvoja elektroničke industrije.

“Zato pozivamo sve zainteresirane, a i one koji ce eventualno samo proći i pogledati ili poslušati poneki uređaj na izložbi, da nas posjete i uveličaju ovu malu izložbu u subotu, 19. svibnja od 10 do 19 sati. Subota je “izložbeni” dan, ulaznice ne postoje – dođite i pogledajte, poslušajte – lako moguće da Vam se svidi i da ostanete dulje od očekivanog”, poručuje Dario Pamuković.

Dio uređaja bit će još dostupan za oglede i u nedjelju, 20. svibnja u dopodnevnim satima, nakon čega se svi eksponati vraćaju svojim domovima, do slijedece godine i slijedećeg Triode Festivala.