Grad Vukovar osigurao dva defibrilatora za vukovarske tržnice

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar Gradu Vukovaru doniralo je dva vanjska automatska uređaja za oživljavanje (defibrilatora) s ormarićem koji su namijenjeni za postavljanje na frekventnim mjestima poput tržnica gdje je povećana koncentracija ljudi. Jedan od doniranih uređaja biti će postavljen na Gradskoj tržnici u samom središtu Vukovara dok će se drugi nalaziti na tržnici u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Primopredaja defibrilatotora upriličena je u prostorima Gradske tržnice Vukovar, a gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom prilikom istaknuo je važnost ovih uređaja na frekventnim lokacijama u gradu.

„Nazočnost ovih uređaja na javnim mjestima je bitna, a jednako je bitno osvijestiti i educirati ljude o primjeni ovih uređaja koji mogu spasiti ljudski život. Ovo je samo jedna u nizu akcija Crvenog križa Vukovar. Podsjetimo se na netom završenu akciju naziva Topla zima svima kojom su građanima u potrebi donirane peći i drva za grijanje, zatim donacija ovlaživača zraka za dječje vrtiće, pomoć za potresom pogođena područja te brojne druge“, rekao je Penava

Dodao je kako je svrha postavljanja defibrilatora brza i pravovremena reakcija kod srčanih zastoja pri čemu pravovremena njihova primjena u velikoj mjeri povećava vjerojatnost da će se osoba koja doživi srčani poremećaj uspješno oporaviti. Upravo stoga njihova dostupnost može biti od izuzetne važnosti.

Inicijativa za donaciju krenula je od ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatka Glavaša koji je rekao da društvo radi kako na pomoći u socijalnom pogledu, tako i na onoj u zdravstvenom.

„Ovi uređaji su u svijetu vrlo rašireni, a naša akcija za cilj ima podići svijest o zaštiti zdravlja i pomoći ljudima u takvim neželjenim situacijama“, rekao je Glavaš.

Vrijednost dva ovakva uređaja koja je Gradsko društvo Crveni Križ doniralo je 30.000,00 kuna, a u svrhu njegove pravilne primjene održati će se i edukacija namijenjena građanima, profesionalnom osoblju te volonterima Crvenog križa Vukovar.