Jadranski naftovod preuzeo projekt solarne elektrane u Vođincima

Foto: Grad Vukovar

Jadranski naftovod (Janaf) je putem povezanog društva Janaf OIE d.o.o. sklopio ugovor o kupoprodaji potpunog udjela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u sunčanu elektranu u Vođincima, nedaleko Vinkovaca, projektirane instalirane snage 14,2857 MW i priključne snage 9,99 MW, priopćili su iz te kompanije.

Projekt je u fazi početka gradnje, za njega su ishođene građevinske dozvole, a očekivani datum puštanja sunčeve elektrane u Vođincima u rad je 1. ožujka 2025. godine, stoji u priopćenju, u kojem se ne navodi vrijednost transakcije, navodi portal zelenahrvatska.hina.hr.

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić istaknuo je da su u toj kompaniji odmah po donošenju Strategije tranzicije i razvoja Janafa za razdoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050., kojom su se opredijelili za zelenu transformaciju poslovanja, krenuli s provedbom konkretnih koraka kako bi ostvarili zacrtane ciljeve.

“Preuzimanje projekta sunčeve elektrane prvi je opipljivi rezultat našeg novog strateškog usmjerenja. Ne zanemarujući sigurnost opskrbe srednje Europe i država u okruženju energentima, nastavit ćemo s razvojem segmenta poslovanja obnovljivih izvora energije, kako bi Janaf postao respektabilan igrač na hrvatskom tržištu električne energije“, naglasio je Adanić. 

Član Uprave Janafa Vladislav Veselica ističe kako je snažna financijska pozicija u kojoj se Jadranski naftovod nalazi zahvaljujući iznimno uspješnom poslovanju otvorila kompaniji mogućnost za investicije u obnovljive izvore energije.

“Uz  zadovoljstvo činjenicom kako je realizirana prva akvizicija projekta na području obnovljivih izvora energije, naglašavam da je riječ tek o prvom takvom ulaganju jer trenutno u različitim fazama poslovnih aktivnosti razmatramo niz drugih greenfield i zrelih projekata ove vrste. Ovim projektom potvrđujemo svoju namjeru i spremnost za diverzifikaciju poslovanja i stvaranju novih vrijednosti za daljnji razvoj i rast kompanije“, istaknuo je Veselica. 

Dosad je Janaf realizirao projekte integriranih sunčanih elektrana na njihovim terminalima Sisak, Žitnjak i Omišalj, a u pripremi su neintegrirane sunčane elektrane na lokacijama u Slavonskom Brodu, Omišlju i na Žitnjaku u Zagrebu.

Izvor: Jadranski naftovod preuzeo projekt solarne elektrane u Vođincima (hina.hr)