Grad Vinkovci za 2023. dobio proračun “težak” 50,7 milijuna eura (380 milijuna kuna)

Foto: Đuro Karalić

Gradsko vijeće Vinkovaca usvojilo je na današnjoj sjednici proračun Grada Vinkovaca za 2023. godinu u vrijednosti 50,7 milijuna eura odnosno 380 milijuna kuna – vladajući su ga ocijenili razvojnim i socijalnim s glavnim naglaskom na unapređenje školstva i jačanje gospodarstva dok je oporba spočitala izostanak jačih mjera prema gospodarstvu i poduzetništvu.

“Ovakav proračun znači kako nas u narednoj godini očekuje nastavak ulaganja u programe i projekte koji će Vinkovce učiniti još ljepšim i poželjnijim mjestom za život jer obuhvaćeni su svi, kako učenici i studenti, umirovljenici i mlade obitelji, tako i gospodarstvenici te sportske, kulturne i braniteljske udruge i društva”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodajući kako bi se proračun za iduću godinu mogao nazvati i projektnim.

Po njegovim riječima, poduzetnička zona Zalužje kao važan gospodarski kotač bit će jedan od najvažnijih projekata u sljedećem razdoblju te je njezino projektiranje i stavljanje u funkciju postavljeno u strateške ciljeve Grada.

“Mašim gospodarstvenicima i dalje će na raspolaganju biti sredstva kroz program potpora poduzetništvu, kao i program koji je usmjeren na razvoj poljoprivredne proizvodnje. Dogradnja dvaju vrtića za koje smo osigurali bespovratna sredstva kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti bit će započeta i završena u sljedećoj godini, dok će izgradnja novog vrtića na Vašarištu biti završena u 2024. godini. Pred nama je i ITU mehanizam kroz koji će Grad Vinkovci zajedno s urbanim područjem na raspolaganju imati 22 milijuna eura, što znači da ćemo uz obvezno vlastito sufinanciranje u iznosu od 15%, provesti projekte ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna“, objašnjava gradonačelnik.

Najveći dio od ukupne proračunske mase odnosi se na izdvajanja za predškolski odgoj, obrazovanje i socijalnu skrb građana u iznosu od gotovo 19 milijuna eura (142 milijuna kuna) ili 37,47%. Slijede poslovi i projekti izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture te uređenja grada, za što je osigurano 9,5 milijuna eura (72 milijuna kuna) odnosno 18,88% od ukupne mase.

Vijećnik oporbenog Ključa Goran Kajkić proračun je ocijenio “napumpanim” kao što je, kako je ustvrdio, to bio i ovogodišnji.

“Dosta je napumpan, a da situacija nije dobra svjedoči i realizacija proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koja iznosi oko 105 milijuna kuna odnosno 30 posto. Tako će se dogoditi i iduće godine”, prognozirao je Kajkić rekavši kako se iz prijedloga novog proračuna može iščitati i nastavak subvencioniranja gradskih tvrtki.

“To ne smatram normalnim, jer su gradske tvrtke gubitaši”, rekao je dodavši i kako je u prvih šest mjeseci ove godine gradonačelnik Bosančić za reprezentaciju potrošio oko 160.000 kuna, dok je oko 220.000 uložio u sektor poduzetništva u čemu ga je brzo demantirala pročelnica za financije Grada Vinkovaca Sanja Lozić rekavši kako se tih 160.00 kuna odnosi na potrošnju Grada, ali i proračunskih korisnika, a ne gradonačelnika.

Gradonačelnik Bosančić uzvratio je pak Kajkiću da ne zna čitati proračunske stavke.

“Dođite jedan dan da vas pročelnica Lozić pouči. Kada je riječ o poduzetnicima i potporama mi ugovore o potpora s njima ne potpisujemo na mjesečnoj već godišnjoj razini. Brkate kruške i jabuke”, kazao je Bosančić.