Gospodarski kriminal – trojac iz Mađarske i Srbije oštetio proračun RH za oko 3,5 milijuna eura

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, PU vukovarsko – srijemske izvijestila je kako su proveli kriminalističko istraživanje nad tri strana državljanina, dvojica su mađarski i jedan srpski, radi sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Trojac se sumnjiči za kaznena djela Utaja poreza i carine, Krivotvorenje službene i poslovne isprave, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

“Tijekom izvida smo utvrdili kako su sva trojica kao odgovorne osobe ovlaštene za vođenje trgovačkih društava, osumnjičeni mađarski državljani su ih vodili na području Vukovarsko-srijemske, a osumnjičeni srpski u Osječko-baranjskoj županiji, tijekom 2018. i 2019. godine lažno prikazivali poslovne događaje kojom prilikom su, ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno knjižili i prikazivali ih u svojim poslovnim knjigama sve s ciljem da svojem trgovačkom društvu pribave nepripadnu materijalnu korist te su upravo na temelju takvih lažnih računa nadležnoj poreznoj upravi podnosili prijave za povrat na dodanu vrijednost“, stoji u priopćenju policije.

Dodaju kako su na takav način osumnjičenici, koji su bili odgovorni za vođenje trgovačkog društva na području Vukovarsko-srijemske županije, pribavili preko 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, a na temelju čega su, oštetivši državni proračun Republike Hrvatske, priskrbili povrat na dodanu vrijednost u iznosu od oko 3,5 milijuna eura. Na kraju navode i kako su utvrdili da jedan osumnjičenik, koji je bio odgovoran u vođenju trgovačkog društva koje je poslovalo na području Vukovarsko-srijemske županije, nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila, jer u zakonskom roku nije pokrenuo postupak stečajnog postupka. Policijska uprava vukovarsko-srijemska je nadležnom državnom odvjetništvu dostavila kaznenu prijavu.