Europski dom Vukovar provodi projekt SKVIK

Foto: Europski dom Vukovar

VUKOVAR, Povodom Dana sigurnijeg interneta predstavnici Europskog doma Vukovar i Fotokluba Vukovar predstavili su dosadašnje rezultate aktivnosti u okviru projekta SKVIK – Stvaramo kulturu, virtualno i kreativno. Kako navode iz Europskog doma ove godine aktivnosti se provode pod sloganom “Budite promjena: Ujedinite se za bolji internet”. Ističu kako je cilj poboljšati kvalitetu sadržaja i usluga koje su dostupne online s fokusom na sigurnost, prije svega djece i mlađih osoba, ali i onih starijih.

Aktivnosti projekta SKVIK namijenjene su strukturi mladih do 25 godina i građanima starijim od 54 godine s ciljem socijalnog uključivanja i razvijanja vještina kroz online programe stvaranja i konzumiranja umjetničkih sadržaja. Razvojem kulturnih sadržaja i radioničkih vještina online program se prilagođava navikama konzumiranja sadržaja mladih, a starijim osobama daje priliku za učenje novih vještina snalaženja u digitalnim tehnologijama. Tu su participativne umjetničke i kulturne radionice za mlađe od 25 godina: Online foto grupa, Online kulturne pričaonice, Online program Slikam, učim, družim se online te aktivnosti za starije od 54 godine: Virtualni pogled na kulturu i Online program Slikam, učim, družim se online. Sve aktivnosti imaju obrazovnu komponentu razvoja vještina i učenja o kulturi kao i online izvorima kulturne ponude. Umjetnička komponenta je uključena kroz poticanje stvaranja umjetničkih djela u području slikarstva i fotografije.

Projekt se trenutno nalazi na polovici provedbe, do sada je registrirano 47 mladih i 17 starijih osoba, što pokazuje veliki interes, a dio polaznika iskazao je interes za nastavak sudjelovanja u aktivnostima ovog oblika i nakon završetka projekta. Ukupno trajanje projekta je 12 mjeseci, a vrijednost projekta SKVIK je 499.800 kuna od čega se  sufinancira iz Europskog socijalnog fonda (ESF) 85% bespovratnih sredstava te 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.