Poznat dio dijelovi Vladinih mjera protiv inflacije

Foto: Pixabay/Anna Prosekova

ZAGREB, S rastom cijena svega i svačega u Hrvatskoj počelo se pričati i o mjerama koje će Vlada RH donijeti kako bi barem donekle obuzdala inflaciju te tako građanima pomogla da prežive. Prije nekoliko dana i premijer Andrej Plenković najavio je kako Vlada priprema program mjera za suzbijanje inflacije ali nije htio iznositi preciznije podatke.

Međutim, danas je RTL televizija u svome Dnevniku objavila prve nagovještaje kako bi mjere mogle izgledati. Prema informacijama RTL televizije većina mjera usmjerena je na najugroženije građane tako da se najavljuje da će vaučeri za pokrivanje razlike u računima imati iznos veći od 200 kuna, te bi se mogli proširiti na veći krug korisnika. Savjetnik premijera za ekonomska pitanja Zvonimir Savić potvrdio je da će biti i smanjenja stope PDV-a.

Smanjivat će se PDV na energente, a opskrbljivači u državnom vlasništvu će se morati odreći dijela zarade. Do sada još nije odlučeno hoće li sniziti PDV na plin na 13 ili 5 posto. Međutim, zna se kako će se s 13 na 5 posto smanjiti porez na osnovne prehrambene proizvode kao što su jaja, brašno, šećer, mlijeko i slično.