Film “Ne padam na koljeno” Dušana Moraveca najbolji film 10. DORF-a

 VINKOVCI – Nakon Cresa, gostovanja u Puli i Primoštenu, te Ozlju, jubilarno 10. DORF izdanje završilo je u Vinkovcima dodjelom nagrada i priznanja, a najboljim filmom, žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak, proglasio je film slovenskog redatelja Dušana Moraveca „Ne padam na koljeno“.

“Film „“Ne padam na koljeno“ nepretenciozno nas uvodi u svijet slovenske zabavne glazbe, koju mediji ne pokrivaju a publika obožava. Humorističan i informativan, film objašnjava fenomen kičaste glazbene scene univerzalnim jezikom i pri tome ostaje dokumentaristički nepristran. Osim toga, Moravec vješto iznosi činjenice i arhivira višegodišnje postojanje  paralelnog svemira, u kojem ima mjesta i za Wernera ili Simonu Weiss kao i za vatrogasne zabave. Unutar koordinata TV dokumentarnog filma dobili smo uvid u manje poznatu scenu susjedne države i još jednu potvrdu da kič ne poznaje granice”, obrazloženje je članova žiria za nagrađeni film čijem je autoru pripala nagrada, rad mladog kipara Vjekoslava Filipovića, iz Osijeka.

Nagrada Klasik TV u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, prema odluci žirija u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović dodijeljena je Antoneli Marušić za projekt „Mogu i sama!“

Podsjećamo da je ovogodišnja DORF nagrada za životno djelo dodijeljena u Puli na Seasplash festivalu velikanu dokumentarnog glazbenog filma Don Lettsu iz Velike Britanije. DORF je organizirala Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, a umjetnički direktor festivala, koji je ujedno i predsjednik udruge, je Toni Šarić.

ĐURO KARALIĆ