Dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana, pisan na toalet papiru za vrijeme zatočeništva, postao je dio stalnog postava muzeja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar predstavljen je dnevnik vukovarskog branitelja Željka Buljana (1947.-2008.) pod nazivom „Pisma Zdenki“. Riječ je o dnevniku koji je nastao za vrijeme Buljanovog zatočeništva u Sremskoj Mitrovici gdje je završio kao vukovarski branitelj poslije sloma obrane grada. Govoreći o dnevniku svoga supruga Zdenka Buljan podsjetila je kako je Željko tijekom agresije na Vukovar dva puta bio ranjen te da su njih dvoje proživjeli zajedno najteže dane rata u Vukovaru.

„Poslije sloma obrane završili smo u Veleprometu odakle sam ja 21. studenoga završila u slobodnom dijelu Hrvatske, a Željko je odveden u logor u Sremsku Mitrovicu. Tamo je bio sve do razmjene 27. ožujka 1992. godine“, rekla je Buljan.

Kazala je i kako je njen suprug Željko dnevnik počeo pisati 10. veljače 1992. godine. Pisao ga je na toalet papiru i ukoričio s koricama od nekog keksa. Sve vrijeme ga je skrivao, a tako ga je i iznio iz logora. Dnevnik je skrio u postavi odjeće.

„U dnevniku je pisao o obitelji, djeci, maštanjima da je s obitelji na slobodi, danima u logoru, atmosferi među logorašima, nezadovoljstvu i svemu što su proživljavali. Nije štedio nikoga ali sve vrijeme nije gubio nadu da će preživjeti i jednoga dana ponovno biti s obitelji. Bio je to način da u tome psihološkom pritisku kojemu su bili izloženi sačuva zdrav razum“, rekla je Buljan.

Dodala je i kako je zajedno s obitelji odlučila dnevnik svoga supruga, poslije skoro 30. godina, darovati Gradskom muzeju Vukovar kako bi činila dio zbirke o Domovinskom ratu. Na to se odlučila u dogovoru s obitelji.

„Želim potaknuti i druge građane, koji imaju slična dokumenta iz Domovinskog rata, da se jave i daruju ga Gradskom muzeju kako bi oni postali dio zbirke i prikazivali svima što su sve građani Vukovara proživljavali tijekom rata“, zaključila je Buljan.

Predstavljanje dnevnika pratile su i fotografije iz ratnoga Vukovara na kojima se vide supružnici Buljan dok su kao dio kolone izlazili iz grada. Vidi se i kako Željka, uz prijetnju oružjem, odvode. Vidi se i Željko u autobusu poslije razmjene.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić kazala je kako je ovo iznimno važan dokument koji će biti živo tkivo njihovog stalnog postava koji govori o Domovinskom ratu.