Klasik hrvatske književnosti, “Tena” Josipa Kozarca u subotu premijerno na “domaćem terenu”

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Za kraj studenoga, vinkovačko Gradsko kazalište Joze Ivakića pripremilo je pravu poslasticu za ljubitelje kazališne umjetnosti, premijernu izvedbu predstave „Tena – kronika raspada jedne ljepote” prema tekstu Josipa Kozarca, u dramatizaciji Borislava Vujčića i režiji Dražena Ferenčine.

Taj klasik hrvatske književnosti gledatelji će premijerno imati prigodu pogledati u subotu, 27. studenoga, a na pozornici naći će se 11 glumaca iz čak četiri hrvatska tetra. U zajednički projekt postavljanja “Tene” na scenu odvažili su se, pored domaćeg kazališta, GDK Gavella iz Zagreba, Ludens teatar iz Koprivnice i Centar za cjeloživotno učenje i kulturu iz Bjelovara.

“U glumačkoj postavi imamo najbolje od najboljih, a kada pogledate ansambl i autorski tim, onda vidite kako nije moguće da to samo naše kazalište ‘izvuče’ i zato mi je izuzetno drago, bez obzira koliko je komplicirano raditi u jednoj ovako velikoj koprodukciji, što imamo sve ove partnere”, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić dodajući kako je “Tena” dugo “klijala” te je konačno sazrjelo vrijeme da “isklija” i pokaže se u najboljem svijetlu na daskama koje život znače.

Po riječima redatelja Dražena Ferenčine, koji je dobro poznat vinkovačkim poklonicima kazališne umjetnosti, raditi “Tenu” u Slavoniji. isto je kao da u Dubrovnik raditi “Dunda Maroja”, vrlo zahtjevno i s velikim očekivanjima publike.

“Nismo išli u nekom smjeru dokumentarnoga, neke etno slikovnice, smotre folklora, nego smo se bavili “Tenom” onako kako mi se čini da se treba baviti uopće literaturom, što ona govori danas o nama i našem vremenu”, rekao je Ferenčina.

Glavnu ulogu, ulogu Tene u predstavi glumi višestruko nagrađivana vinkovačka glumica Mateja Marušić.

“Tena je kompleksan lik, rastrzan i pun boli koji sve to, kao nekim plaštom, vrlo zavodljivo prekriva lažnim samopouzdanjem. Ova naša Tena nije samo simbol Slavonije, nego i svakog ljudskog bića koje je u potrazi za srećom”, mišljenja je ova mlada glumica uz koju u predstavi glume i Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Ivica Lučić i Zorko Bagić.

Premijera je na rasporedu u Vinkovcima u subotu, 27. studenoga, prva repriza odmah sutradan, a odmah početkom prosinca predstavu će imati prigodu pogledati i Zagrepčani.