EU izbori podarili nove (stare) europarlementarce, ali i pokazali političko raspoloženje građana

Foto: avangard.com

VINKOVCI, Završili su izbori za EU parlament koji su, ako je suditi prema nadanjima i očekivanja političkih stranaka i kandidata bili puno više od samih izborima u kojima su Hrvati birali tko će ih predstavljati u narednih pet godina u Europskom parlamentu i boriti se za hrvatske interese.

EU izbori poslužili su prije svega političkim opcijama da vide gdje su na hrvatskom političkom nebu s obzirom da nam ubrzo slijede predsjednički, a potom, na godinu i parlamentarni izbori. A rezultati s EU izbora to jasno mnogima pokazuju.

Pobjednik je HDZ, ali ne s očekivanim rezultatom koji je podrazumjevao najmanje pet, a možda i šest EU parlamentaraca. HDZ će se morati zadovoljiti sa samo četiri mandata koliko je, na opće iznenađenje valjda i same stranke, dobio i SDP koji se još uvijek nalazi u turbulentnom razdoblju, ali je očito uspio mobilizirati i privući glasače bez obzira što unutar SDP-a još mnogo toga nije posloženo kako treba. Međutim, nakon osvajanja četiri EU mandata Davoru Bernardiću teško da će itko više moći išta, tako da će u danima i mjesecima koji dolazi imati odriješene ruke da SDP posloži po svome nahođenju.

Najveće iznenađenje ovih izbora definitivno jebivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić koji je na populističkoj retorici osvojio čak 73 tisuće glasova – 7,88 posto i to bez ikakve stranačke “vojske” i infrastrukture koja bi stajala iza njega.

Izboreni ponovni mandat Ruže Tomašić u EU parlamentu dokaz je da su birači prepoznali i honorirali očito dobar rad te hrvatske europarlamentarke iz redova Hrvatskih suverenista odnosno Hrvatske konzervativne stranke, ali i pokazatelj kako ta politička opcija ima utjecaja među hrvatskim građanima.

SDSS ipak nije uspio osvojiti mandat u Bruxellesu kako je to priželjkivao Milorad Pupovac, ali je pomalo iznenađujuće da je ta stranka gledano kroz rezultat izbora za EU parlament u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izbila na treće mjesto u toj županiji, odmah iza HDZ-a i Hrvatskih suverenista, a ispred SDP-a.

Treba spomenuti i kako je izborni prag u Vukovarsko-srijemskoj županiji prešao i Živi zid osvojivši 5,60 posto glasova što je očito pokazatelj kako je dio biračkog tijela u toj županiji odlučio glasovima honorirati djelovanje vukovarskog gradskog vijećnika iz Živog zida Pavla Josića, zasigurno najaktivnijeg vijećnika u Gradskom vijeću Vukovara koji za tamošnju vlast predstavalja “trn u peti” zbog učestalih prozivki i optužbi koje iznosi na račun rada gradske uprave i tvrtki u vlasništvu Grada Vukovara.

Prema neslužbenim rezultatima izbora Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu bi trebali sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko.

SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković

Ispred Hrvatskih suverenista u Europski parlament ući će Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić osvojio je mandat na svojoj listi, za Živi zid mandat je osvojio Ivan Vilibor Sinčić, a Amsterdamsku koaliciju Valter Flego