DSS: Referendum o novom izbornom zakonu je neustavan

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon što je Građanska inicijativa „Narod odlučuje“ objavila informaciju da su skupili dovoljan broj potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava koji bi u cilju imao i smanjivanje političkih prava srpskoj zajednici u Hrvatskoj priopćenjem za javnost oglasio se Demokratski savez Srba.

„Demokratski savez Srba kao politički predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj, sa predstavnicima u lokalnoj i regionalnoj izvršnoj vlasti i predstavničkim tijelima pojedinih jedinica lokalne samouprave, upozorava da je traženi referendum protuustavan. Prava nacionalnih manjina ne smiju biti teme dnevnopolitičkih predstava. Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj preosjetljivo je uopće dovoditi u pitanje postojeća propisana prava koja se ne poštuju. Stanje svijesti građana o pravima nacionalnih manjina, posebno srpske, u Hrvatskoj, zabrinjavajuće je za budućnost odnosa hrvatske kao većinske zajednice prema svim drugima. Dok sa istoka naviru izbjeglice i lutaju po Hrvatskoj, dok velik broj građana odlazi iz Hrvatske tražeći bolji život, dok se gospodarstvo raspada, pojedinima je i dalje glavni problem 4,36 % Srba (2011.) i prava srpske zajednice.

Na osnovu činjenice da prostor na kome žive zajedno sa Hrvatima dijele vjekovima, da su u tom periodu dali ogroman doprinos razvoju i hrvatskog društva, Srbi su u današnjem modernom hrvatskom društvu zaslužili da izraze svoje specifične interese u političkom sistemu putem posebnih predstavnika koji imaju jednaka prava kao i svi drugi izabrani zastupnici.

Demokratski savez Srba zatražit će od svih parlamentarnih stranaka da proglase protuustavnim Građansku inicijativu „Narod odlučuje“, te da podrže inicijativu DSS-a o razmjerom broju saborskih zastupnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru,  7 saborskih zastupnika.

Ovakav stav DSS-a temeljimo na povijesnim činjenicama i ulozi Srba na ovom prostoru, kao konstitutivnom statusu sve do 1991. Godine“, navodi se u priopćenju DSS-a.