Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije kažu kako je voda u prosjeku poskupjela 5,5 eura po korisniku

Foto: Ilustracija Pixabay/Member for 5 months

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije poručuju svojim korisnicima da ne vjeruju svemu što vide i pročitaju u medijskom prostoru jer danas svatko može reći i napisati što želi, bilo to istinito ili ne. Direktor Mario Komšić kaže kako su građani prije poskupljenja kubik vode plaćali 0,56 eura, a sada će plaćati 0,73 eura te kako poskupljenje u prosjeku iznosi 5,5 eura po korisniku.

Ove brojke su, poručuje, daleko manje od onih s kojima se ciljano barata u medijskom prostoru posljednjih dana kako bi se uznemirila javnost, a pojedinci pokupili jeftine političke bodove.

Po Komšićevim riječima, neosporno je da je svako poskupljenje udar na građane, ali moramo biti svjesni kako voda nije neograničen resurs te je nužno poduzeti sve kako bi i dalje nastavili odgovorno i dugoročno održivo raspolagati s ovim blagom koje imamo. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu i Europi koja ima svoju izvorsku pitku vodu koju u domaćinstvima koristimo puštanjem iz slavine, a samo odgovornim i održivim upravljanjem vodnim resursima i kontrolom otpadnih voda možemo osigurati da tu tekućinu koja život znači čistu i pitku sačuvamo i za našu djecu, poručuju iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije dodajući kako planiraju rekonstrukciju cjelokupnog sustava i uvođenje velikih promjena u načinu poslovanja.

To se prije svega odnosi na smanjenje materijalnih rashoda i rashoda za zaposlene, kao i provedbu važnih projekata i uvođenje novih softverskih rješenja.

Vezano uz poskupljenje vode napominju kako je odluka o poskupljenju izglasana na sjednici Skupštine društva koju čine 15 načelnika i dva gradonačelnika općina i gradova na distributivnom području VVK, a osmišljena je kako bi uz pomoć dodatnih prihoda stvorili preduvjete ključne za veće uštede u budućnosti, kako bi u konačnici imali moderan sustav, bez gubitaka zbog pucanja cijevi i dodatnih troškova koji opterećuju i nas i građane.

Odluka je, dodaju, još krajem prosinca dostavljena Vijeću za vodne usluge kao neovisnom regulatornom tijelu koje na nju nije imalo nikakve primjedbe.

Ujedno poručuju kako ipak još uvijek postoji i opcija smanjivanja povećane cijene ili čak vraćanje na staru cijenu te da u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji, ali i u Gradu Vinkovcima na čelu s gradonačelnikom Bosančićem, intenzivno rade na iznalaženju drugih izvora financiranja s ciljem pronalaženja najoptimalnijeg rješenja.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije dodaju još kako ne stoje od pojedinaca izrečene usporedbe sa Zagrebom koji, kako napominju, ima možda i deset puta više korisnika na manjem distributivnom području za razliku od vinkovačkog distributera koji pokriva jedno od najvećih distributivnih područja u državi, a što zahtjeva i više sredstava za održavanje sustava.