Obilježena 30. obljetnica pogibije 13 branitelja na Privlačkom putu u Mirkovcima

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na Privlačkom putu u Mirkovcima je danas obilježena 30. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. A brigade Zbora narodne garde “Kune” koji su 22. srpnja 1991. izgubili život u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

U spomen na njihovu žrtvu vijence kod spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva kao i članovi obitelji i rodbine te suborci.

“Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu ovih mladića kao i svih ostalih koji su hrabro položili život na oltar Domovine. Dugujemo im zahvalnost za to što imamo svoju državu i što smo svoji na svom”, kazao je u prigodnom obraćanju izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić.

“Na nama koji smo danas ovdje ostaje da mladima prenosimo istinu o tome što se ovdje dogodilo prije 30 godina, da ih učimo o žrtvama koje su pale da bi imali slobodni u neovisnu hrvatsku državu kako to nikada ne bi zaboravili. Moramo biti zahvalni za takvu žrtvu koja nam je omogućila da imamo svoju državu i živimo u miru i slobodi”, kazao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG „Kune“ Vinkovci, umirovljeni brigadir Damir Dujić pozvavši hrvatske branitelje da se što više druže zajedno i njeguju zajedništvo.

Molitvu je molio mirkovački župnik Anđelko Cindori. Misa zadušnica služena je u Župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Mirkovcima.

U vojnoj akciji u Mirkovcima, koji su se tada nalazili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi i iz kojih su svakodnevno topnički napadani Vinkovci, sudjelovali su pripadnici 3. A brigade ZNG “Kune” sa županjskog i vinkovačkog područja. U akciji su poginuli Dražen Abramović, Mato Božić, Vinko Dandić, Željko Jurčević, Franjo Jurčić, Ivo Marinović, Perica Bušić, Tunjo Pejić, Ivan Pranjić, Mario Prusina, Nade Rogić, Marinko Šimunac i Dražen Tomšić. Ranjeno je 40 branitelja.