Đeletovci su ovogodišnja seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

Foto: Đuro Karalić

ĐELETOVCI, Đeletovci, seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije u 2019. godini predstavljeni su na konferenciji za novinare uz opasku kako je riječ o mjestu bogate povjesti i tradicije, ali koje se, kao i brojna druga mjesta u Slavoniji i Srijemu, susreće s problemima osipanja broja stanovnika.

“Kroz projekt Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije želimo dati priliku malim sredinama da pokažu potencijal koji imaju te da ga uz našu pomoć uanprijede i ojačaju”, kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Po njegovim riječima, mjesta poput Đeletovaca u kojima živi oko 500-tinjak stanovnika, ključna su za ruralni prostor Vukovarsko-srijemske županije te u njih treba ulagati kako bi napredovala.

Foto: Đuro Karalić

Pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu u županiji Andrija Matić kazao je kako se opravdanost ovoga projekta najbolje može vidjeti na primjeru Svinjarevaca, prve seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije koji su, kako je kazao, prodisali te se život u mjestu aktivirao kao i rad udruga.

“Iznos od 100.000 kuna koliko je u proračunu osigurano za ovaj projekt nije tko zna koliko velik, ali ovakvim malim sredinama on puno znači”, rekao je Matić.

Foto: Đuro Karalić

Po riječima voditeljice KUD-a “Grančica” iz Đeletovaca Mirjane Štrangar, u Đeletovcima djeluje šest udruga koje su već osmislile i realiziraju program Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije.

Tako je jučer u Đeletovcima održano županijsko natjecanje orača, Udruga umirovljenika uredila je središte sela, a u planu je i obilježavanje Svjetskog dana seoske žene, susreta mladih vatrogasaca, Večer poznatih Đeletovčana, nogometni turnir te niz drugih aktivnosti.