Čuvari baštine i običaja iz Starih Mikanovaca pobjednici Folklornih večeri 57. Vinkovačkih jeseni

Foto: Vinkovačke jeseni

KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca ovogodišnji je pobjednik Županijske smotre folklora 57. Vinkovačkih jeseni.

Među 16 folklornih skupina, koliko ih se predstavilo tijekom pet Folklornih večeri, na drugom mjestu je KUD ‘Slavko Janković” iz Šiškovaca, a treći su folkloraši KUD-a ‘Josip Kozarac’ Štitar. Slijede KUD ‘Slavko Janković’ Rokovci-Andrijaševci, KUD ‘Branimir” Bošnjaci, KUD ‘Josip Lovretić’ OtokKUD ‘Antun Gustav Matoš’ TovarnikKUD ‘Seljačka sloga’ StrošinciKUD ‘Seljačka sloga’ BogdanovciKUD ‘Šokadija’ Lipovac.

Naš posao niti malo nije jednostavan, on je vrlo zahtjevan. Osim mene, tu su moje drage kolege Marinko Blažinkov, koji prati glazbu i pjevanje, te Nenad Sudar, koji prati igranje, odnosno ples i pjevanje. Pojedine skupine za ovo se pripremaju tijekom cijele godine, ali drugi se pripremaju neposredno pred natjecanje. Vinkovačke jeseni su svakako kruna njihovih nastupa, ali ipak to je jedna velika žrtva”, rekla je etnologinja Ljubica Gligorević, članica stručnog ocjenjivačkog suda.

Konačno, što se tiče odijevanja, tu je važna skladnost izvornog ili rekonstruiranog tradicijskog ruha, ali treba pripadati istom stilu i vremenu te da je primijenjeno tradicijsko češljanje, nakit, pokrivala glave, obuće u sluganstvu sa samim ruhom. Važna je pravilnost i kvaliteta kod rekonstrukcija. Što se tiče šminkanja, ne treba biti previše šminkanja, točno se zna način na koji se to izvodi”, zaključila je Gligorević.

Najveća nagrada pobjednicima osim prestižne titule bit će i službeno predstavljanje najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama sljedećih godinu dana u Hrvatskoj i inozemstvu.

Autor: Vinkovačke jeseni