Carinici na MGCP Županja pronašli 735 skrivenih kornjača

ŽUPANJA, Djelatnici carine i policije su u noći srijeda na četvrtak, na graničnom prijelazu Županja, zabilježili najveću zapljenu kornjača u Hrvatskoj ikada.

„U kamionu BiH registracijskih oznaka, koji je prijavljen da prevozi kuhinjsku sol u Mađarsku, pronašli smo ukupno 715 kornjača koje se nalaze na popisu zaštićenih životinjskih vrsta. Kornjače su bile natrpane u 20 vreća, a pronašli smo 80 riječnih i 635 kopnenih kornjača. Njihova tržišna vrijednost procijenjena je na oko 2,9 milijuna kuna“, rekao je na konferenciji za novinare pročelnik Područnog carinskog ureda Osijek Davor Petović.

Istakao je kako se radi o najvećoj zapljeni kornjača ikada u Hrvatskoj kao i da je do sada najveća pojedinačna zapljena imala oko 250 komada kornjača. Prema njegovim riječima kornjače su najvjerojatnije bile namijenjene za tržište zemalja zapadne Europe i tamošnje ZOO prodavaonice kućnih ljubimaca. Dodao je i kako se preko granice najčešće, uz kornjače, pokušavaju prokrijumčariti razne vrste ptica i zmije. Pronađene kornjače su bile nehumano transportirane pa ih je 6 uginulo. Iz carine najavljuju kako će zapljene kornjače biti prevezene u azil gdje će biti zbrinute. Inače, kamionom je upravljao BiH dvojac koji je uhićen i kojima prijeti kazna od šest mjeseci pa do pet godina zatvora.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić