Burna rasprava na županijskoj Skupštini oko kvalitete vode

VINKOVCI, Nakon održane ovotjedne sjednice Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske priopćenjem za javnost oglasio se Klub nezavisnih vijećnika Tomislava Panenića. U priopćenju se navodi kako je najveću raspravu na sjednici Skupštine izazvala točka o Izvješću o provedbi Plana monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2017. godini kao i plan za 2018. godinu.

„Višegodišnji problem povećanih koncentracija arsena i drugih onečišćivača u brojnim vodovodima se nastavio i tijekom 2017. godine te su ponovno utvrđene povećane koncentracije arsena u vodovodima u Privlaci i Markušici, a u Komletincima je utvrđeno bakteriološko onečišćenje. Problem je još veći kada se zna da je ishođeno odobrenje za odstupanje od propisanih koncentracija u čak 14 vodovoda u našoj županiji“, stoji u priopćenju.

Klub nezavisnih vijećnika smatra da navedeni rezultati ne oslikavaju problem u svim vodoopskrbnim sustavima jer i 2017. godine nije provedena analiza vode sukladno Planu. Umjesto predviđene 532 analize uzoraka, analizirano je samo 52 uzorka odnosno manje od 10% predviđenih analiza. Razlog je što Vukovarsko-srijemska županija ne osigurava planom predviđena financijska sredstva što je obveza temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

„Rezultati analiza vode moraju se javno objavljivati te se problemi ne trebaju skrivati već naglašavati i tražiti od hrvatske Vlade da žurno osigura spajanje navedenih vodovoda na Regionalni vodovod Istočne Slavonije kao što je učinjeno u slučaju Slavonskog Broda“, rekao je Panenić.

Ujedno je najavio da će ukoliko se nastavi višegodišnje kršenja zakonske obveze analize vode prijaviti Županiju Ministarstvu zdravstva za što je propisana novčana kazna do 100 tisuća kuna.

Klub nezavisnih vijećnika uložio je amandman na odluku o raspodjeli sredstava osnovnim školama u 2018. godini te zatražio da se osigura 500 kuna mjesečno za troškove područnih škola koje nisu bile predviđene prijedlogom.