Poticanje bioekonomije kroz pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala – najava edukacija u okviru projekta GreenCBC

Foto: GreenCBC

U okviru EU projekta GreenCBC u Vinkovcima je opremljen Zeleni laboratorij koji je namijenjen malim i srednjim poduzetnicima, nezaposlenima, start-upovima, učenicima, studentima, profesorima, znanstvenicima, istraživačima i inovatorima, a čijim će korištenjem Centar kompetencija za istraživanje i razvoj omogućiti svojim korisnicima uporabu zelenih tehnologija za stvaranje novih proizvoda visoke dodane vrijednosti uz održivo korištenje sirovine te pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala.

Korisnici će se moći poslužiti lakirnicom, UV Led printerom širokog formata te strojem za graviranje i rezanje prirodnih materijala poput drva prilikom razvoja vlastitih proizvoda.

S ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera u sklopu projekta organizirana su i dva seta edukacija, a zbog ograničenja izazvanih COVID-19, obuka će biti usmjerena na lokalne predstavnike ciljnih skupina dok će ostali zainteresirani edukaciju moći pratiti putem online alata.

20.12.2021. Edukacija:  „Istraživanje tržišta“

Nakon završene edukacije polaznici bi trebali bolje razumjeti osnovne metode u istraživanju tržišta u održivom gospodarskom razvoju.

21.12.2021. Edukacija:  „Razvoj klastera“

Edukacija bi trebala doprinijeti boljem razumijevanju klasterskog pristupa u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanju svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera.

Više o samoj edukaciji može se pronaći na mrežnim stranicama cekom.hr i na stranici projekta greencbc.eu.

Dio je to programa Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. u kojem je vodeći partner Hrvatska gospodarska komora, a ostali dionici Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore i Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine

Ukupna vrijednost projekta je 680.529,23 eura, a razdoblje provedbe 1.9.2020. – 31.8.2022.

Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. može se pronaći na https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/

Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF-a i IPA II fondova Europske unije.