Budimir opovrgava da je bilo nepravilnosti u provedbi natječaja za program “Zaželi”

Foto: Grad Ilok

ILOK, Zbog zanimanja građana Grada Iloka za javni natječaj za prijam u radni odnos na određeno vrijeme u okviru projekta „Zaželi” kojim se omogućuje zapošljavanje teško zapošljivih žena i zbog potrebe da javnost dobije objektivnu i punu informaciju, priopćenjem za javnost oglasila se iločka gradonačelnica Marina Budimir.

Budimir podsjeća kako je projekt “Zaželi” namijenjen zapošljavanju dugotrajno nezaposlenih žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, osobe slabijeg imovinskog stanja i beskućnice.

Zahvaljujući projektu na području Grada Iloka 40 žena će tijekom 24 mjeseca raditi na poslovima potpore i podrške te brige za 160 starijih osoba  u njihovim domovima, što podrazumijeva uređivanje okućnica, prehrane, brigu o osobnoj higijeni i osnovnoj zdravstvenoj skrbi, pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava, navodi gradonačelnica ocjenjujući kako je riječ o značajnom projektu u kojemu žene iz kategorije teško zapošljivih dobivaju posao, ali isto tako imat će priliku za obrazovanje što im može pomoći pri zapošljavanju u njihovom budućem životu.

Budimir podsjeća kako je Grad Ilok otvorio javni poziv za prijam u radni odnos na određeno vrijeme 5. siječnja 2018. godine na koji se javilo 100 kandidatkinja te je povjerenstvo za odabir provelo postupak odabira. Međutim, budući da je došlo do “pogrešnog tumačenja” mogućnosti zapošljavanja žena koje nisu imale ili su samo imale osnovno obrazovanje jer je postojala dvojba oko mogućnosti njihovog obrazovanja tijekom provedbe projekta, natječaj je poništen, ističe Marina Budimir pozivajući se na pojašnjenje nadležnog ministarstva u kojem se navodi kako je završeno srednjoškolsko obrazovanje najviše dopuštena razina obrazovanja za zapošljavane žena u okviru projekta “Zaželi”, te je moguće zaposliti sve žene pripadnice ciljane skupine koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sa ili bez završene osnovne ili srednje škole s naglaskom na ove posebno navedene skupine nezaposlenih žena.

“Budući da se postupak zapošljavanja nije mogao nastaviti tako da i ta skupina žena bude obuhvaćena postupkom, 1. veljače sam poništila javni poziv jer bi te žene bile oštećene.
Novi poziv za zapošljavanje je raspisan već 2. veljače 2018. godine na koji se javilo 97 kandidatkinja te je proveden u cijelosti sukladno smjernicama programa “Zaželi”. Odluka o odabranim kandidatkinjama je objavljena 19. veljače 2018. godine na stranicama Grada Iloka”, navodi se u priopćenju za javonost iločke gradonačelnice Marine Budimir te dodaje kako su se nakon objave odluke, javile neke kandidatkinje koje smatraju da su trebale biti izabrane.

Marina Budimir napominje kako se Povjerenstvo za odabir vodilo isključivo kriterijima navedenim u oglasu te dostavljenom dokumentacijom.

“Također, želim napomenuti da niti jedna kandidatkinja nije dostavila dokumentaciju kojom bi dokazala da pripada nekoj od prioritetnih skupina po nekom od drugih navedenih kriterija što je bilo jasno naznačeno u Javnom pozivu”, napominje Budimir.

Ocjenjuje kako se u javnosti želi stvoriti potpuno drugačija slika koja ne odgovara stvarnosti, a te su informacije prenesene i određenim medijima što će, ocjenjuje, samo kvariti sliku o Gradu Iloku bez stvarne osnove.

“Ovaj projekt je pokazao potrebu za zapošljavanje osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, te ćemo u budućem radu težiti stvaranju što većeg broja mogućnosti njihovog zapošljavanja. Tijekom mojeg mandata gradonačelnice vodit ću brigu o svim našim građanima, inzistirati na zakonitosti rada svih gradskih službi, ustrajati da se donose ispravne odluke te javnosti predočiti cjelovite i točne informacije. Za sve informacije koje zanimaju naše građane uvijek se mogu javiti za pojašnjenje u Ured gradonačelnice”, navodi se u priopćenju za javnost gradonačelnice Iloka Marine Budmir.