Sve spremno za prvi Rockabilly festival koji se u subotu održava u Vinkovcima

Foto: Krunoslav Turda

VINKOVCI, U vinkovačkom kafiću Hang Loose održana je konferencija za medije povodom Rockabilly festivala Hang Loose, koji će se po prvi puta održati 19. kolovoza 2017. u dvorištu vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, s početkom od 12.00 sati. Konferenciji su nazočili predstavnici organizatora – ispred udruge Mladež Vinkovaca XO nazočan je bio predsjednik udruge Ivan Stažić, a u ime Rockabilly bara Hang Loose nazočili su njegovi vlasnici, supružnici Ana i Matija Vukoja.

“Festival je zamišljen kao open air festival s tri benda: Cat Paws iz Daruvara, Mississippi Queen iz Zagreba i Moonshine Alligators iz Novog Sada. Festival je cjelodnevni, tako da će posjetitelji cijeloga dana moći uživati u popratnim sadržajima. Bit će tu raznih štandova – Kich Sapunich iz Vinkovaca s mirisnim suvenirskim sapunima, zatim Kerefeke, također iz Vinkovaca, sa svojim šarenim suknjicama i nakitom, te Elastic Heart i Antifolk Community iz Osijeka. Tu je i brand SentiMental Bikes Duška Ilijevića koji izrađuje unikatne bicikle – jedan takav bicikl posebno rađen za ovu prigodu moći će se osvojiti na tomboli. Također će tu biti i HellBoy Tattoo , gdje će se posjetitelji moći tetovirati po promotivnim cijenama, te Barbershop Španić, sa uslugom brijanja i šišanja, te frizerski salon Dlaka 22 za pin-up frizure i make-up. Od ostalih sadržaja, u projekt smo uključili i udrugu Bubamara, koji će posluživati frapee i ledenu kavu. S nama je i vinkovačko craft pivo Valens, te Dizdar Birc iz Nijemaca s vinima, dok će ostala pića posluživati bar Hang Loose“, rekla je voditeljica projekta Ana Vukoja.

Na pitanje otkud je došla ideja za organizaciju festivala, Ana je rekla:

“Ideja je došla samo po sebi jer već pet godina imamo rockabilly kafić, a suprug i ja živimo taj stil već dugo, tako da je to bio logičan slijed događaja – idemo napraviti nekakav festival! Festival namjeravamo ponavljati i sljedećih godina, s više sadržaja i u trajanju od više dana, možda i s mogućnošću kampiranja, vjerojatno na nekoj drugoj lokaciji”.

O automobilističkom dijelu festivala Matija Vukoja je rekao:

“Na  festival su pozvani oldtimeraši sa autima iz 50-ih i 60-ih godina, te američki auti iz 50-ih, 60-ih i 70-ih. Budući da na ovim područjima i nema baš puno američkih auta, dobrodošao je i poneki takav iz 80-ih, ukoliko se pojavi. Organiziran je smještaj za vlasnike automobila iz udaljenijih krajeva, a ukoliko se pojavi još netko zainteresiran, smještaj se još uvijek može riješiti. Za iduće godine, festival planiramo proširiti i učesnicima iz susjednih zemalja, prvenstveno Slovencima koji su izuzetno jaki na području rockabilly glazbe i američkih automobila, Mađarima, također jakima u američkim autima, te učesnicima iz Srbije i BiH. Kako mi idemo po njihovim susretima, tako će vjerojatno i oni sljedećih godina imati interesa doći kod nas. Namjera nam je da za nekoliko godina ovo postane europski festival. Moram napomenuti da bi ovaj projekt bio puno teže izvediv da nam u njemu ne pomaže i Mladež Vinkovaca XO, čiji nam je predsjednik Ivan Stažić puno pomogao iskustvom u rješavanju brojnih birokratskih prepreka”.

O svom viđenju projekta, pozitivnim stvarima i preprekama u radu progovorio je i Ivan Stažić, predsjednik Mladeži Vinkovaca XO:

“Udruga XO-VK je udruga mladih, ona okuplja mlade ljude Vinkovaca da bi skupa pomogli u promjenama na području kulture ovoga grada. Kada nas je Ana Vukoja pozvala na suradnju, želeći  unijeti neku promjenu u kulturnom životu grada, prepoznao sam nešto što će uspjeti. Nakon razgovora s ostalim članovima udruge, donesena je odluka da ćemo podržati ovaj festival. Imali smo puno prepreka, puno toga nas je kočilo, ali moram napomenuti i da nas je puno ljudi podržalo i izišlo nam u susret. Pokrovitelji festivala su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija,  Turistička zajednica Vinkovaca, te Promo Cibalae, također gradska tvrtka zadužena za razna događanja u gradu, koja nam je u više navrata priskočila u pomoć i pomogla da ovaj projekt provedemo u djelo. Od privatnih tvrtki ističem pomoć poduzeća Eurco, Elemont Neon, Barbershop Španić, obrta T-mark i Hostela Kristal. Ističem također i veliku pomoć Udruženja obrtnika Vinkovaca. Medijski pokrovitelj nam je portal Press032, a zahvaljujemo i svim ostalim medijima koji će popratiti ovaj događaj”.

Sve troje protagonista konferencije za medije istaknulo je i veliku podršku Marija Banožića, pročelnika ureda za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Autor: KRUNOSLAV TURDA