Pavliček: Petokraka ima samo jedno značenje – smrt koju je sijala

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon zaključaka i preporuka kojega je donijelo Vijeće za suočavanje s prošlošću priopćenjem za javnost oglasila se Hrvatska konzervativna stranka (HKS) kojega potpisuje predsjednik stranke Marijan Pavliček koji je i dogradonačelnik Vukovara.

„Zaključci ili preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima očekivajući  nisu dali odgovor niti na jedno temeljno pitanje, već će dodatno podijeliti hrvatsko društvo. Članovi Vijeća pokušali su udovoljiti svima, a na kraju nisu udovoljili nikome, pa čak ni uz pomoć deklaracije vijeća Europe, koja se jasno odredila prema nasljeđu totalitarnih režima. Na žalost, preporuke na trideset stranica svjedočanstvo su trenutačnog stanja u hrvatskoj akademskoj zajednici, među kojima ima časnih izuzetaka, čija racionalna objašnjenja nisu uvažena u krajnjoj verziji dokumenta.

Činjenica je da su postrojbe HOS-a bile regularne postrojbe Hrvatske vojske i da u Domovinskom ratu nisu počinile niti jedan ratni zločin, a  njihova ikonografija, dokazano je, smeta samo i isključivo onima kojima i danas smeta što postoji slobodna Hrvatska. Činjenica je da su pod petokrakom načinjeni najteži zločini i genocid nad hrvatskim narodom.

Filigranski izjednačavati HOS-ov amblem i petokraku unijet će dodatne podjele, umjesto željenog prevladavanja sporova.  ‘Petokraka’ ima samo jedno značenje; Smrt koju je sijala među Hrvatima od Bleiburga 1945.g., Križnog puta, preko Golog otoka pa sve do Vukovara 1991. Logika je jednostavna, ako je komunistički sustav osuđen u Europi i u Hrvatskoj, simboli toga sustava ne mogu se upotrebljavati u demokratskom društvu“, navodi se u priopćenju.