Bošnjačani najbolji vukovarsko-srijemski orači u 2016. godini

Foto: Đuro Karalić

SVINJAREVCI, Na poljoprivrednom zemljištu Ive Božića iz Svinjarevaca u utorak je održano 14. natjecanje orača Vukovarsko-srijesmke županije, a između 14 natjecatelja za najuspješnijeg u kategoriji plug premetanjak proglašen je Josip Vinković iz Bošnjaka, dok je u kategoriji plug ravnjak najboljim bio njegov sumještanin Ivan Jovanovac.

„Želimo ovim natjecanjem promovirati oranje. Oranje je prva i osnovna agrotehnička obrada tla. Naši ljudi misle da znaju orati ali vještina oranja je puno više od samog oranja. Samo natjecanje ima 15 ocjena odnosno elemenata koji se ocjenjuju, od ulaska i izlaska, zaoranosti biljne mase, pravca, čistoće i dubine brazde i drugih“, kaže predsjednika Udruge orača Vukovarsko-srijemske županije, Đuro Cerovčec.

 

Natjecateji su ocjenjivani u 15 elemenata, a gledali su se ulazak i izlazak iz brazde, zaoranosti biljne mase, pravac, čistoća brazde i drugi parametri.

„Bitno je dobro otvoriti brazdu, imati odbar ulazaki i izlazak. Mi u premetnjacima imamo i spojnu brazdu koju je bitno napraviti da je dobra. Ore se na špic i ima dosta parametara koje morate ispoštovati“, kaže Bošnjačanin Josip Vinković, inače uzastopni šesterostruki prvak Vukovarsko-srijemske županije u oranju s plugom premetnjakom.

Najbolji vukovarsko-srijemski orači predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju na državnom natjecanju orača koje će se održati 27. kolovoza u Velikoj Gorici.

ĐURO KARALIĆ