Otvorena izložba “Svijet kristala” patera Marija Crvenke

VINKOVCI, U izložbenoj dvorani u prizemlju Gradskog muzeja VInkovci u utorak je otvorena izložba “Svijet kristala” patera Marija Crvenke Muzeja Brodskog Posavlja iz Slavonskog Broda.

“Otkupivši prošle godine prirodoslovnu zbirku patera Marija Crvenke, Muzej Brodskog Posavlja obogatio je svoj fundus s 315 primjeraka minerala i uzoraka stijena prikupljenih na lokalitetima diljem svijeta. Najvrjedniji dio zbirke čine minerali koji se zbog svojih intenzivnih boja, sjaja i visoke prozirnosti odlikuju visokom kvalitetom te kao takvi pripadaju dragom kamenju ili draguljima”, kazala je, predstavivši izložbu, kustosica Ivana Maruščak iz Muzeja Brodskog Posavlja.

Posjetitelji mogu vidjeti vrijedne primjerke ahata, smaragda, dijamanata, rubina, turmalina i drugih minerala, prikupljenih u svjetskim rudnicima od Brazila, preko Afrike i Madagaskara sve do srednje Azije i Rusije, kazala je dodajući kako se značajem posebice ističe primjerak jantara koji potječe sa Baltika i star je između 35 i 40 milijuna godina.

Izložba je otvorena do kraja kolovoza.

ĐURO KARALIĆ