Besplatni pregledi madeža u pet gradova, među kojima i u Vukovaru

Foto: SaveYourSkin kampanja

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ove godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organiziraju besplatne preventivne preglede madeža u Zagrebu, Pazinu, Gospiću, Imotskom i Vukovaru.

Naime, među europskim zemljama Hrvatska je na vrlo visokom, četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma, a stručnjaci ističu kako rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 % slučajeva može biti izlječiv, poručuju organizatori ove javnozdravstvene akcije.

Cilj ovog projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani će dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.

„Prema Registru za rak Republike Hrvatske incidencija melanoma u Hrvatskoj je u stalnom porastu. U posljednjih 20 godina bilježimo prosječan godišnji porast oboljelih od melanoma za 3,5%. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000). U 2020. godini, kao posljedica COVID-19 pandemije, broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma znatno je manji od očekivanog na temelju trendova posljednjih godina; prosječan broj novih slučajeva melanoma u posljednjem petogodišnjem razdoblju (2015. – 2019.) je 852, u 2019. su bila 923 nova slučaja prema stanju Registra za rak prilikom izrade Biltena za 2020. godinu (studeni 2022.)“, kaže akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju.

Javnozdravstvena kampanja #SaveYourSkin započet će preventivnim pregledima na Europskom trgu u Zagrebu 22. i 23. svibnja, a nastavit će se u Pazinu 25. svibnja na Trgu slobode i 26. svibnja u Gospiću na Trgu Stjepana Radića. U lipnju će priliku za pregled dobiti građani Imotskog (2. lipnja u Ulici Ante Starčevića) te Vukovara (4. lipnja na Trgu Republike Hrvatske). Pregledi će se obavljati od 9 do 20 sati, a za iste se potrebno prijaviti ispunjavanjem obrasca na službenoj stranici.